13 C
Paşcani
luni, martie 27, 2023

Tăierile anunţate de Guvern pentru că nu sunt bani la buget. De ce va fi afectat grav turismul

Pensiile nu vor crește în acest an, au anunțat liderii coaliției. Pentru că nu sunt bani la buget, Executivul ia în calcul și suspendarea tichetelor de vacanță pe acest an, dar și tăierea mai multor sporuri pentru bugetari.

De asemenea, angajații din prefecturi și-ar putea pierde anumite sporuri, iar studenții nu vor mai putea circula gratuit cu trenul de câte ori doresc. Proiectul de buget nu este încă finalizat.

După o şedinţă în care au analizat bugetul, liderii coaliției de guvernare au luat decizia de a nu creşte pensiile în acest an. Guvernanţii încearcă să se încadreze intru-un deficit oricum uriaş, de 7% din PIB.

Ludovic Orban, preşedinte PNL: „Punctul de pensie va creşte de la 1 ianuarie 2022″

Nici voucherele de vacanţă nu vor mai fi emise pentru anul 2021. S-ar economisi astfel 1,2 miliarde de lei.

Ludovic Orban, preşedintele PNL: „Rămân valabile voucherele de vacanţă emise anterior. Nu se emit noi vouchere de vacanţă pentru că există deja vouchere de vacanţă valabile”

Patronatele avertizează că aceste măsuri vor avea consecinţe nefaste.

Cristian Barhalescu – vicepreşedinte ANAT sud-est: „Numărul de turişti oficial va scădea, va împinge foarte mult pe pensiuni la negru sau în zona de gri, să nu se înregistreze, să nu mai declare clienţii pe care îi au, atâta timp cât aceştia vor plăti din propriul buzunar.”

Pe litoral au apărut primele anulări de rezervări.

Ionuţ Nedea – director agenţie de turism: „Ne aşteptăm că impactul să fie undeva la 30% în toată piaţa de turism, o scădere de 30% . Impactul va fi unul uriaş, 30% înseamnă diferenţa dintre supravieţuire şi faliment.”

Studenții amenință cu proteste

De asemenea, ar putea fi eliminate călătoriile gratuite cu trenul pentru studenţi. Guvernul ar vrea să revină la varianta din 2016, când aceştia aveau un număr limitat de bilete cu o reducere de 50%. Studenţii ameninţă cu proteste.

Horia Oniță, președintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România:
„Vom avea un răspuns foarte dur din acest punct de vedere. Pentru studenţii din categoriile defavorizate, capacitatea lor de a merge acasă sau în centrele universitare va fi redusă”

În interiorul coaliției se discută şi despre diminuarea mai multor beneficii, cum ar fi indemnizaţia de hrană care este primită de mulţi angajaţi din sectorul bugetar. Există deja un consens pentru eliminarea sporurilor din prefecturi. Este vorba despre acel procent de 30% din salariu pe care îl primesc toţi angajaţii din prefecturi care merg la muncă pe vreme de pandemie. Doar prin aceste două tăieri s-ar economisi un miliard şi jumătate de lei.

Nu a fost luată încă o decizie în privinţa restructurărilor din cadrul companiilor de stat aflate în pierdere.

Florin Cițu, premier: „Restructurarea se poate face în două feluri: ori vin ei cu program de restructurare, ori facem cum am făcut anul trecut, limităm subvenţiile numai către companiile care sunt profitabile şi celelalte trebuie să vină cu un plan de restructurare”

Premierul a anunţat că proiectul bugetului de stat va fi pus în dezbatere publică în această săptămână.

Sursa Stirile PRO TV

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow