-3.7 C
Paşcani
miercuri, februarie 8, 2023

Prima zi de plată a taxelor și impozitelor locale. Pășcănenii nu s-au mai grăbit să achite ca în anii trecuți

Luni a fost prima zi din acest an în care pășcănenii au putut achita taxele și impozitele locale. Deși în alți ani era aglomerație, de această dată contribuabilii nu s-au mai grăbit să plătească dările către bugetul local și din când în când se mai adunau câteva persoane în fața sediului din strada Ștefan cel Mare.

Atât persoanele fizice cât și cele juridice, care își achită până la data de 31 martie taxele și impozitele pe clădiri, terenuri și/sau mijloace de transport, pentru întreg anul 2023, beneficiază de o bonificație de 10% pentru fiecare dintre aceste categorii de taxe și impozite, a anunțat adminsitratia locală.

Cei care vor să plătească online aceste dări prin platforma ghișeul.ro, trebuie să știe că serviciul va fi disponibil începând cu data de 11 ianuarie.

Pășcănenii vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunare în acest an pentru că taxele și impozitele au crescut cu 5,1 %, după ce au fost indexate cu rata inflației în luna decembrie.

Totodată a fost majorată și taxa de salubritate pentru persoanele fizice de la 12 la 13 lei/persoană/lună, deși în planul tarifar al asociației județene ADIS , pentru anul 2023 este prevăzut un tarif de 10,21 lei/persoană/lună – pentru cei din oraș iar pentru locuitorii din zonele rurale, 4,73 lei/persoană, lună, inclusiv TVA.

Subiectul a fost discutat de două ori în plenul legislativului local în ultima lună din anul trecut, iar consilierii din opoziție , cei din PSD și PMP, au cerut diminuarea cu 50% a taxelor și impozitelor pe proprietate, atât pentru persoanele fizice cât și cele juridice și reducerea taxei de salubritate. Inițiatorii au argumentat că majorarea cu o medie de circa 40% ce a avut loc în 2022 a fost peste gradul de suportabilitate în rândul cetățenilor și a afectat mediul de afaceri.

Propunerea opoziției a fost refuzată de primarul municipiului și consilierii din PNL și PRO România.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow