5 C
Paşcani
luni, octombrie 18, 2021

Mărturii dramatice. Valul 4 la Ambulanţă: 20 solicitări pe oră, zi şi noapte, la Iaşi

„Noi suntem cu mâinile goale, la fel ca soldaţii care merg la război şi care nu au de ales“. Asta simt cadrele medicale de la Ambulanţa Iaşi, la mai bine de un an jumătate de pandemie istovitoare, care pe mulţi i-a pus nu numai cu moralul, dar şi fizic efectiv la pământ. Cu „Valul 4“ în faţă, aceştia sunt deja sufocaţi de solicitări, care s-au dublat în ultimele zile, şi nu ştiu cât vor mai face faţă.

Potrivit reprezentanţilor serviciului ieşean, situaţia s-a agravat de circa două săptămâni: au parte de circa 500 de solicitări pe zi, multe pentru tineri nevaccinaţi. Practic, vorbim de o medie de 20 de solicitări pe oră, sau de una la fiecare trei minute, zi şi noapte, non-stop. Peste toate acestea, adesea au parte şi de nemulţumirile, agresiunile verbale sau chiar mai mult, fie din partea rudelor bolnavilor, fie din partea celor care cred că toată pandemia nu e decât o conspiraţie şi o farsă medicală mondială. Cum sunt percepute pandemia şi „Valul 4“ la Ambulanţa Iaşi?

Valul patru al pandemiei găseşte personalul medical de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Iaşi extrem de obosit şi cu un număr mare de solicitări cărora cu greu le fac faţă. Conducerea SAJ susţine că situaţia a devenit una îngrijorătoare de aproximativ două săptămâni, de când a început să crească atât numărul urgenţelor, cele COVID şi cele non-COVID, cât şi al cererilor de recoltare de teste COVID la domiciliu. „Nu mai facem faţă, suntem depăşiţi. Iar de la începutul săptămânii creşterea este chiar alarmantă“, a precizat dr. Simona Ivaşcu, managerul SAJ Iaşi.

Dacă în luna august ambulanţele SAJ ajungeau la 10.407 solicitări, în septembrie, deşi mai este o săptămână până la finalul lunii, numărul solicitărilor este deja de 9.035. „După cum a început, eu zic că valul patru va fi foarte greu: cazurile sunt mult mai multe, nu mai este frica de la început, iar acum toată lumea – şi cei gravi şi cei mai puţini gravi – vor la spital. Cazurile sunt multe, şi am remarcat că sunt şi mult mai grave. Sunt foarte mulţi tineri în această situaţie, tineri nevaccinaţi“, a precizat managerul SAJ Iaşi.

O diferenţă pe care o remarcă reprezentanţii SAJ este că, dacă în primul val oamenii stăteau mai mult acasă şi nu îndrăzneau să sune la 112 şi să meargă la spital, acum solicitările s-au dublat. Mai exact, înainte de pandemie numărul solicitărilor dintr-o zi era de aproximativ 350, iar acum, în 24 de ore, ambulanţele sunt chemate la 500-600 de solicitări. „De două săptămâni se înregistrează o creştere atât a urgenţelor, cât şi a solicitărilor pentru recoltare de teste COVID, care au picat tot în sarcina noastră. Suntem ajutaţi de către DSP şi ISU, însă este insuficient. Sunt foarte multe solicitări“, a precizat dr. Angelica Hristea, directorul medical al SAJ.

Pe lângă cazurile obişnuite pe care le preluau şi înainte, cei de la SAJ se ocupă şi de recoltările la domiciliu pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2. „Numai în ultima săptămână, permanent, am avut în aşteptare o medie de 50-60 de solicitări pe cod galben, adică urgenţe care stau şi aşteaptă. Ceea ce nu este corect pentru un sistem de urgenţă, nu este normal ca solicitarea să aştepte echipajul, ci echipajul trebuie să aştepte solicitarea. Ne confruntăm cu probleme foarte mari, deja avem multe reclamaţii. Chiar am dori ca cineva din exterior să vină într-o tură de zi şi noapte şi să lucreze cot la cot cu echipajul. Poate atunci se va vedea clar ce eforturi se depun“, a declarat şi Daniel Rîpă, asistent şef la SAJ Iaşi.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

DE LA ACELAȘI AUTOR

Fara apa la robinet pana luni, din cauza unei avarii la o conducta

INFORMARE APAVITAL: "În vederea remedierii unei avarii apărută la o conductă, ApaVital se află în neplăcuta situaţie de...

Avarie la aducțiunea pentru apa. Furnizarea a fost întreruptă in Pașcani si suburbiile Lunca, Bosteni si Sodomeni

"În vederea remedierii unei avarii apărută la o conductă, ApaVital se află în neplăcuta situaţie de a...

Cum să stai mai puțin timp pe rețelele sociale: s-ar putea să fii dependent de dopamină digitală

Multe persoane își fac griji cu privire la timpul pe care îl alocă zilnic rețelelor sociale. În...

Ce riști dacă ești prins cu certificat verde fals! Fapta penală pentru care ești acuzat

A devenit o modă ca românii nevaccinați să încerce să fenteze legea. Astfel, mai multe persoane au...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI