5 C
Paşcani
luni, octombrie 18, 2021

Heleșteni: Omorât pe drumul sătesc dis-de-dimineaţă de un vitezoman: circula cu mult peste 100 km/h printre case

Un sătean din Heleşteni a fost omorât de maşina unui vitezoman care a ricoşat ca o bilă de biliard de pe un sens pe altul. Accidentul, produs pe un sector de drum din sat pe care viteza este limitată la 50 km/h, ar fi putut fi evitat, potrivit experţilor, şi dacă automobilul ar fi avut 100 km/h. Şoferul depăşise însă cu mult şi această limită. Cazul a ajuns în instanţă după 5 ani de anchetă.

Magistraţii din Paşcani au apreciat însă că o pedeapsă cu suspendare este suficientă.Judecătorii păşcăneni au apreciat că o pedeapsă cu suspendarea executării este suficientă în acest caz. Potrivit experţilor din dosar, tragedia ar fi putut fi evitată şi dacă automobilul ar fi avut 104 km/h.

Accidentul s-a produs în dimineaţa zilei de 27 septembrie 2015, pe raza satului Oboroceni din comuna Heleşteni, într-un sector ce constă dintr-o succesiune de curbe. Cristian Butnariu se îndrepta spre Fărcăşeni, la volanul unui Opel. Din cauza vitezei, şoferul a pierdut controlul volanului şi a intrat în şanţul de pe partea dreaptă. De acolo a lovit două capete de pod, a intrat din nou pe carosabil şi a derapat, ajungând în final în şanţul de pe sensul opus de mers, nu înainte de a-l acroşa pe A.N.U., care se deplasa regulamentar pe acostamentul drumului. Grav rănit, pietonul a decedat pe 1 octombrie, trei zile mai târziu.

Ajunşi la faţa locului, poliţiştii au constatat că şoferul nu era băut. Asfaltul era uscat şi curat, fără denivelări, vizibilitatea era bună, accidentul fiind cauzat exclusiv de viteza excesivă a vehiculului. Raportul de expertiză criminalistică a stabilit că în momentul premergător accidentului, viteza Opelului fusese de 113 km/h. Expertul a apreciat că accidentul nu s-ar fi produs dacă autoturismul ar fi circulat cu cel mult 104 km/h.

Audiat de anchetatori, şoferul a precizat că nu se consideră vinovat, pierzând controlul volanului din cauză că asfaltul ar fi fost acoperit cu pământ, fapt contrazis de cercetarea de la faţa locului, de fotografii, ca şi de raportul de expertiză. Abia în faţa instanţei, Butnariu şi-a recunoscut vina, fapt ce i-a adus clemenţa judecătorilor. Magistraţii Judecătoriei Paşcani au mai luat în calcul în favoarea sa lipsa antecedentelor penale, ca şi acordul de a efectua o muncă neremunerată în folosul comunităţii.

Şoferul a fost condamnat la 2 ani şi 9 luni de închisoare, cu suspendarea executării pe durata unui termen de încercare de 3 ani. În plus, timp de doi ani, Butnariu nu va avea dreptul de a conduce autovehicule. Butnariu a fost obligat şi la plata a 50.000 de euro ca despăgubiri morale faţă de tatăl victimei. În schimb, cererea acestuia din urmă ca şoferul să plătească şi 25.000 de lei ca daune materiale a fost respinsă, întrucât la dosar nu au fost depuse acte doveditoare. Atât şoferul, cât şi tatăl victimei au atacat sentinţa, procesul urmând să se reia în noiembrie, în faţa Curţii de Apel.

Sursa Ziarul de Iasi

DE LA ACELAȘI AUTOR

Fara apa la robinet pana luni, din cauza unei avarii la o conducta

INFORMARE APAVITAL: "În vederea remedierii unei avarii apărută la o conductă, ApaVital se află în neplăcuta situaţie de...

Avarie la aducțiunea pentru apa. Furnizarea a fost întreruptă in Pașcani si suburbiile Lunca, Bosteni si Sodomeni

"În vederea remedierii unei avarii apărută la o conductă, ApaVital se află în neplăcuta situaţie de a...

Cum să stai mai puțin timp pe rețelele sociale: s-ar putea să fii dependent de dopamină digitală

Multe persoane își fac griji cu privire la timpul pe care îl alocă zilnic rețelelor sociale. În...

Ce riști dacă ești prins cu certificat verde fals! Fapta penală pentru care ești acuzat

A devenit o modă ca românii nevaccinați să încerce să fenteze legea. Astfel, mai multe persoane au...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI