28.3 C
Paşcani
sâmbătă, octombrie 1, 2022

Iertat de procurori, pentru o declaraţie falsă la notar

- Advertisement -

Fostul consilier local PNL, Andrei Riznic, a scăpat nepedepsit pentru o declaraţie falsă dată în fata notarului şi folosirea ei într-un dosar pentru obţinerea unei locuite ANL. Procurorul de caz a renunţat la urmărirea penală, pe data de 15 noiembrie 2018, iar cererea a fost confirmată, o lună mai târziu, de judecătorul de Camera Preliminară de la Judecătoria Paşcani. În motivaţie să arata că nu exista un interes public de continuare a anchetei deoarece nu au fost prejudicii, deşi faptele există.
“În cuprinsul ordonanței de renunțare la urmărire penală s-a reținut că din actul de sesizare a rezultat faptul că, în cursul anului 2013, R.A.M. a solicitat atribuirea unei locuințe ANL, fapt pentru care a depus o cerere la Primăria Municipiului Pașcani. Pentru completarea dosarului era necesară o declarație notarială, pe propria răspundere din care să rezulte că nu deține și nu a deținut vreodată un imobil – locuință în proprietate. Astfel, la data de 22.02.2013, acesta a dat declarație notarială, ocazie cu care a declarat necorespunzător în fața notarului public, că nu deține și nu a deținut niciodată un imobil-locuință, din fondul locativ de stat sau proprietate personală deși a fost proprietarul unui imobil, pe care l-a vândut, ulterior.
Având în vedere că din materialul de urmărire penală rezultă că în cauză sunt aplicabile prevederile art. 318 alin.1 C.pr. pen., deoarece pentru infracțiunile săvârșite legea prevede pedeapsa amenzii sau pedeapsa închisorii de cel mult 7 ani și în raport cu conținutul faptelor, cu modul și mijloacele de săvârșire, cu scopul urmărit, cu împrejurările concrete de săvârșire și cu urmările produse se constată că nu există un interes public în urmărirea acestora.” se arăta într-un răspuns al Parchetului din Paşcani pentru BIT TV.

Ancheta a fost deschisă în toamna anului 2017 în urma unei sesizări depusă la Poliţia Paşcani, de unul dintre juriştii Primăriei, membru al Comisiei ANL. Plângerea a fost făcută în nume propriu, nu din partea Primăriei Paşcani. La scurt timp şi fostul consilieri Andrei Riznic a depus un autodenunţ iar un an mai târziu, înainte de soluţionarea dosarului, a renunţat prin demisie la funcţia de consilier local.
Conform actelor de la dosar, acesta a dat o declaraţie pe proprie răspundere conform căreia nu a deţinut şi nici nu deţine o locuinţă. Documentul a fost semnat în fata notarului pe data de 22 februarie 2013, sub sancţiunea articolului 292 din Codul Penal privind falsul în declaraţii. În realitate consilierul Riznic a cumpărat împreună cu soţia să un apartament, în iulie 2010 iar contractul de vânzare cumpărare a fost semnat la acelaşi notariat. El a deţinut apartamentul până în luna aprilie 2011, când a rămas fără locuinţă.
Primăria Paşcani a fost informată de această situaţie de Serviciul Taxe şi Impozite Locale, în etapa de verificare a dosarelor solicitanţilor ANL. Cel în cauza susţine că, în realitate, nu ar fi fost pe deplin proprietarul apartamentului cumpărat pentru că nu a achitat întreaga suma.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow