26.3 C
Paşcani
joi, august 18, 2022

Finanțare de 900.000 de lei pentru reducerea abandonului școlar, la Școala Gimnazială Gâștești

- Advertisement -

Finanțare importantă pentru elevii Școlii Gimnaziale Gâștești. Unitatea de învățământ a obținut suma de 900.000 de lei, fonduri nerambursabile guvernamentale, printr-un proiect (Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar – PNRAS)  ce are ca scop reducerea abandonului școlar. Precizările au fost făcute de directoarea școlii, Monica Pleșcan, în ședința de Consiliu Local de joi, 28 aprilie.

Proiectul școlii a fost primul pe lista din cele peste 1.400 de unități de învățământ care vor primi finanțare. Vor fi aproape 80 de elevi beneficiari de la școlile din Gâștești și Sodomeni. Ei vor participa la diferite activități menite să îi reintegreze și să îi motiveze pentru a termina studiile gimnaziale. Vor putea face pregătire suplimentară, activități prin programul „Școală după școală”, vor primi o masă caldă, iar clasele vor avea dotări specifice. Toate aceste beneficii vor avea loc pe parcursul a trei ani  – 2022-2025.

Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS) este cuprins în cadrul Proiectului Național de Reformă „România Educată” și a fost aprobat de Comisia Europeană pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență  cu o valoare de 543 milioane euro. Mecanismul de Avertizare Timpurie în Educație (MATE), care stă la baza implementării programului, este un instrument dezvoltat și pilotat de Ministerul Educației cu sprijinul Băncii Mondiale și cu finanțare prin Instrumentul de asistență tehnică DG REFORM al Comisiei Europene.

De precizat este faptul că Școala Gimnazială Gâștești mai are obținute finanțări nerambursabile pentru alte două proiecte. Primul a fost semnat în martie 2021, are o valoare de circa 362.000 de lei și prevede sprijin pentru copiii care au părinți plecați în străinătate. Până în decembrie 2023, ei participa la activități de dezvoltare emoțională, remediale, școală și grădiniță de vara.

Cel de-al doilea este cu fonduri europene în valoare de 333.000 de lei, pentru achiziția de materiale sanitare și dezinfectanți

Proiectul a fost depus în decembrie 2020, în plină pandemie, însă din cauza birocrației, finanțarea a venit acum, când toate restricțiile au fost ridicate, iar elevii nu mai sunt obligați să poarte măști la școală.

Astfel, cu acești bani, școala ar trebui să cumpere peste 95.000 de măști, 9.200 de viziere, peste 31.000 de mănuși, 1565 litri de dezinfectanți de mâini și alte produse folosite în plină pandemie de COVID 19, care aveau și un preț foarte mare la începutul crizei sanitare.

Directoarea școlii, Monica Pleșcan, a precizat că a solicitat celor de la Ministerul Fondurilor Europene o schimbare a listei de produse, care să fie în gama de materiale sanitare, dar utile școlii, iar banii să fie cheltuiți chibzuit.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow