1.5 C
Paşcani
marți, decembrie 7, 2021

Dictatura: Jurnalistii care refuza sa “prezinte informatiile asa cum le-au fost furnizate de reprezentantii Primariei Pascani”, nu vor fi acreditati

Jurnalistii care refuza sa “prezinte informatiile asa cum le-au fost furnizate de reprezentantii Primariei municipiului Pascani” urmeaza sa nu fie acreditati sau sa ramana fara acreditarea de presa si prin urmare sa nu mai aiba acces la activitatile administratiei locale si la conferintele de presa.

Conditia a fost impusa chiar de primarul Marius Pintilie, in cadrul unui regulament care va fi supus aprobarii consilierilor locali, in sedinta programata pe 25 noiembrie a.c.
In acelasi document se arata ca jurnalistii nu vor fi acreditati si in situatia prezentarii jignitoare si falsa a activitatii Primariei, precum si daca nu respecta prevederile regulamentului,  fara a se preciza cine si mai ales cum vor fi  făcute astfel de aprecieri. Articolul a fost retras in cadrul Comisiei Juridice, in urma unor dezbateri intense.

`De asemenea jurnalistilor li se solicita sa fac dovada “ca se afla in relatii contractuale cu institutia de presa” si sa prezinte un CV, ca la angajare. Si aceste conditii ar urma sa fie retrase, la solicitarea presei.

Proiectul propus de primarul Marius Pintilie a fost azivat pozitiv de Comisia juridica a legislativului local, chiar daca excede cadrului legal. In aproape toate insitutiile publcie din judet si din tara, acreditarea jurnalistilor se face in baza prevederilor Legii 544/2001 – privind liberul acces la informatiile de interes public, nu in urma unui regulament.

Conform articolului 18 din lege “autoritatile publice au obligatia sa acorde, fara discriminare, acreditarea ziaristilor si reprezentatilor mijloacelor de informare in masa, iar acreditarea se acorda la cerere in termen de doua zile de la inregistrarea ei.”
Mai exact jurnalistii sunt acreditati, de regula, pe baza unui formular de cerere si a legitimatiei de serviciu. Nu sunt solicitate alte documente si nu au fost impuse reguli noi sau regulamente.

De asemenea conform art. 30 alin. 3 din Normele de aplicare a legii 544/2001 “ participarea ziaristilor la activitatile autoritatilor sau institutiilor publice nu va putea fi limitata ori restrictionata prin reglementari interne ce exceed textului Legii nr 544/2001”, iar proiectul propus de primar incalca aceste prevederi.

Regulamentul a fost intocmit chiar de consilierul primarului, Alexandru Dandu. Desi detine si functia de purtator de cuvant al Primariei el nu raspunde la telefon si nici la unele intrebari adresate pe email sau pe WhatsApp de jurnalistii de la BITTV.

Mentionam ca in referatul de aprobare, primarul Marius Pintilie motiveaza ca “ se impune adoptarea unui regulament in vederea stabilirii unor procedure de acreditare” a formularului si a legitimatiei de presa, desi toate informatiile in acest sens sunt deja publice si folosite de toate institutiile din tara, conform Legii 544/2001.

DE LA ACELAȘI AUTOR

Locuri de veci, doar pentru cei cu certificat de deces

Locurile de veci in noul cimitir al municipiului Pascani vor fi repartizate doar pe baza certificatului de...

La mulţi ani, români de pretutindeni! La mulţi ani, România!

De 1 decembrie omagiem Ziua Naţională a României, ziua românilor de pretutindeni. Visul unităţii noastre naţionale a fost...

Elevii pășcăneni ar putea avea, din nou, transport gratuit. Administrația locală a anunțat ca lucrează la un proiect de hotărâre în acest sens

Dupa luni de zile de asteptare, este posibil ca elevii pascaneni sa poate beneficia din nou de...

Garaje dărâmate la cererea Primăriei. Când vor fi aplicate măsuri similare și societății primarului?

Garajele construite ilegal de pe strada Zimbrului din Pascani au inceput sa fie daramate. Unul a fost...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI