2.4 C
Paşcani
vineri, decembrie 2, 2022

Administratie si politica, fara suflet

PSD Pașcani a uitat să facă politică în cei 8 ani de zile cât a fost la putere.  S-a văzut și la ședința în care a fost ales, prin vot secret, noul viceprimar și a fost stabilită componența comisiilor de specialitate. 

Lipsa de pregătire și o  minimă strategie  de abordare a celor două subiecte i-au dezamăgit mai ales pe cei abia intrați în politică/ Consiliul Local și a dat prilej de replici nesimțite celor doi aroganți de la putere. 

Să vorbim mai întâi de modul cum a fost ales viceprimarul.

PSD, cu 8 mandate de consilier local, la egalitate cu PNL, dar cu mai multe voturi de la cetățeni, nu a fost în stare sau nu a vrut să negocieze postul de viceprimar cu cei de la PRO România, care au două mandate, suficient pentru  a constitui o fragilă majoritate. 

Dacă ar fi avut capacitatea să o facă,  acum în legislativul local ar fi fost o majoritate formată din PSD, PRO România și PMP,  cu 11 dintre cele 19 mandate și un viceprimar. Așadar toți aleșii locali ar fi fost la putere, PNL cu primarul, ceilalți în Consiliul Local, în aceeași barcă,  obligați să coabiteze pentru a munci în folosul comunității. Dar “jocurile” au fost făcute de liberali, iar social-democrații sunt, de nevoie, în opoziție.

PSD a aflat cu o zi înainte de ședință că unul dintre consilierii lui nu poate participa la vot, fiind izolat la domiciliu. Cel în cauză nu a depus o cerere că vrea să voteze cu urna mobilă, iar ceilalți nu  i-au cerut să o facă.

Apoi au intrat în sala de ședințe și au solicitat modificarea Regulamentului de funcționare al Consiliului Local, fără să aibă pregătit un proiect de hotărâre în acest sens, așa încât să fie posibil votul cu urna mobilă. 

Mai mult, după un schimb de replici cu secretarul Primăriei, consilierii PSD au abandonat lupta politică, deși dreptatea era de partea lor: Primăria era obligată să asigure condițiile ca fiecare consilier local să își exercite dreptul la vot! O soluție ar fi fost, de exemplu, ieșirea din sala de ședințe, situație în care nu puteau fi constituite comisiile de specialitate. 

PSD l-a propus în funcția de viceprimar pe cel mai mare dușman al lui, consilierul liberal Claudiu Bodoașcă, pe motiv că le oferă liberalilor șansa de a avea întreaga putere pentru a face ceea ce au promis în campania electorală )))

Evident că a fost o prostie, răsplătită cu o aroganță! Consilierul liberal le-a răspuns că propunerea nu îl onorează și că PNL își respectă promisiunea de a-l numi în funcția de viceprimar pe Cristian Rățoi! 

Lecția a fost cu atât mai usturătoare cu cât pesediștii l-au trădat cu câteva minute înainte pe Sorin Olariu, partenerul de alianță. El trebuia să fie nominalizat din partea opoziției pentru funcția de viceprimar. Cu o zi înainte de vot,  fostul primar i-a propus consilierului Sorin  Olariu să accepte acest joc,  dar “strategia” a fost schimbată, în bătaie de joc,  fără să îl anunțe. 

La stabilirea comisiilor de specialitate, aceeași abordare, la întâmplare. Sunt 4 comisii, fiecare cu câte cinci membri. Deci cele 20 de locuri ar fi trebuit să fie atribuite în funcție de configurația politică din Consiliul Local: 8 PSD, 8 PNL, 2 PRO România, 1 PMP, iar cel rămas să ajungă la PSD pentru că a avut mai multe voturi de la cetățeni sau să fie distribuit prin votul consilierilor. 

Liberalii și-au făcut temele pentru a controla 3 dintre cele 4 comisii, în timp ce pesediștii s-au mulțumit cu ce a rămas. Așadar liberalii au luat 10 mandate, PSD 8 iar Pro România și PMP câte un mandat. Mai mult, un consilier local, actualul viceprimar nu face parte din nici o comisie, motiv pentru care hotararea este ilegala.

Curat-murdar, coane Iancule!

O altă anomalie, aprobată de toți consilierii, este componența comisiilor din punct de vedere profesional. De exemplu la “Învățământ și Sănătate” sunt trei ingineri, un sociolog și un cadru medical, în timp ce din Comisia   “Economie, Buget, Finanțe, Agricultură și IMM-uri” fac parte un profesor și un jurist. În interesul cetățenilor, desigur…)))

Nu știu ce au simțit, ce au vorbit consilierii social-democrați după prima ședință în opoziție, dar, dacă vor continua așa,  nu vor mai avea nici un viitor politic. PSD trebuie să înțeleagă că fără muncă în echipă, implicare, organizare și multă seriozitate vor pierde și puținul sprijin pe care îl mai au în rândul membrilor/ simpatizanților.

Chiar așa, ce motive ar fi să îi susții, chiar daca au nevoie pentru ca sunt in opozitie? Probabil nici unul…, iar această situație ar trebui să îi cutremure din temelii, dacă mai au ceva sfânt în ei. 

Alte articole

„Maidanul” din legislativul pășcănean

Observ cu surprindere că ședințele legislativului pășcănean s-au transformat...

Purtatorul de cuvant din Republica Pascani s-a detonat!

Fondatorul relatiilor publice moderne, Ivy Lee, spunea printre altele...

La inmormantarea anului

  Primarul + 40% si viceprimarul “Pro Majorare” erau negri...

Primarul cu raspundere limitata si viceprimarul mincinos -VIDEO

Cristian Ratoi, viceprimarul care a anuntat ca i-a lasat...

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară...
Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow