23 C
Paşcani
marți, octombrie 3, 2023

Primarul Pintilie minte si nu isi asuma propunerea de crestere a taxelor si impozitelor locale cu 13,8%

 

Pascanenii vor plati in anul 2024 taxe si impozite mai mari decat cele din anul 2023, cu 13,8%. Deci este vorba de o crestere, nu de o plafonare sau scadere!   Asadar contribuabilii vor fi nevoiti sa scoata mai multi bani din buzunar,  iar primarul Marius Pintilie se fereste sa recunoasa acesta situatie!

Cresterea ( diferenta dintre nivelul actual si cel viitor de impozitare – 13,8%) reprezinta indexarea cu rata inflatiei pe anul 2022. Indexarea/cresterea  respectiva este prevazuta in proiectul privind taxele si impozitele locale pentru anul 2024, propus de primarul Marius Pintilie. 

Efectul asupra populatiei ar putea fi diminuat printr-o reducere proportionala a taxelor si impozitelor locale. 

BIT TV a publicat pe 13 martie un articol cu titlul „Primarul Pascaniului propune cresterea taxelor si impozitelor locale cu 13,8%, pentru anul 2024”. Articolul a fost considerat de primarul Marius Pintilie „ un atac la adresa sa”.  A reactionat cu un drept la replica/live video, in stilul caracteristic: mincinos si manipulator.

Edilul a spus urmatoarele:

    „…propunerea mea a fost ca cotele de impozitere pentru taxele locale din municipiul nostru sa fie la fel ca anul trecut, adica nu ne dorim nici un fel de majorare de cote de impozitare…” 

Prin acesta precizare primarul lasa impresia ca nu vor creste taxele. In realitate, chiar daca cotele vor fi mentinute la nivelul anului trecut, taxele si impozitele locale vor fi mai mari cu 13,8%. Solicit Primarului sa publice un tabel comparativ  2023/2024 cu valorile exacte. 

   ..” Din pacate a aparut un articol de presa, la un ziar local, care spune ca Pintilie propune majorarea taxelor locale cu 13,5%, ceea ce este un neadevar, din punctul meu de vedere si este clar ca este un atat public asupra mea…”

Primarul Marius Pintilie minte pentru a-i manipula pe cetateni!  BIT TV a publicat pe 13 martie un articol cu titlul „Primarul Pascaniului propune cresterea taxelor si impozitelor locale cu 13,8%, pentru anul 2024”

Deci BIT TV a trage atentia ca primarul propune cresterea taxelor,  nu majorarea lor. Cu 13,8%, nu cu 13,5% )))

 – „…Repet ce am spus si anul trecut: nu ne dorim o majorare a taxelor locale, ceea ce tine de noi – stabilirea cotelor, am propus sa ramana la fel, din pacate legialstia obliga indexarea cu inflatia, ceea ce din punctul meu de vedere este oarecum corect. Din pacate avem o inflatie foarte mare in anul 2022,  si asta insemana ca legea obliga indexarea valorilor cu 13,5%. In anul 2021 am avut o indexare cu 5,1%. Asa functioneaza lucrurile in tata tara, asa functioneaza si la Pascani. Nu sta in puterile primarului sa schimbe acesta chestiune care vine din lege…”

In realitate primarul, pe langa obligatia de indexare, chiar are si puterea de a repara acesta situatie!

Efectul asupra populatiei ar putea fi diminuat printr-o reducere proportionala a taxelor si impozitelor locale. Mai exact, pentru ca pascanenii sa nu plateasca anul viitor taxe si impozite mai mari,  primarul Marius Pintilie ar fi trebuit sa propuna, alaturi de indexarea obligatorie cu 13,8% si o reducere/scadere cu 13,8%. Opozitia a anuntat deja ca va solicita reducerea cu 50%, pentru revenirea la nivelul de impozitare din anul 2021, pentru cladiri si terenuri. 

  • „…Ceea ce mi se pare mie gresit si pervers este ca incearca sa mi se puna mie in carca aceasta indexare cu inflatia,  ceea ce nu tine de primar. Deci acesta inflatie face efect asupra tuturor localitatilor din Romania….”

Proiectul de hotarare in care este prevazuta indexarea/cresterea taxelor si impozitelor locale la Pascani este propus si semnat de primarul Marius Pintilie. Locuitorii municipiului Pascani nu sunt la fel de bogati ca cei din alte municipii din tara. Doar la Pascani au fost majorate taxele si impozitele locale cu o medie de peste 40%, pentru mediul de afaceri chiar si de doua/trei ori mai mult, in unele situatii! La propunerea unui primar liberal!

  • „…Eu tin sa îi asigur pe pascaneni ca orice ban este cheltuit atent la Pascani, ca nu ne dorim o majorare de taxe locale si vom face tot posibilul ca bugetul nostru sa asigure functionarea  corecta a municipiului si partea de dezvoltare…”

In realitate, niciodata nu au fost facuta cheltuieli atat de mari/exagerate pentru functionare/achizitii diverse si salarii, in timp ce investitiile mult asteptate de pascaneni nici macar nu au fost incepute! Daca primarul Marius Pintilie ar dori cu adevarat sa nu creasca taxele si impozitele locale in anul 2024, atunci ar trebui sa propuna diminuarea lor, cu acelasi procent cu care vor fi indexate – rata inflatiei – 13,8%;

  • „…Avem foarte multe santiere, vom avea si alte santiere care le vom deschide. Toate necesita finantare si din partea municipiului,  iar datoria noastra este sa incercam sa imbunatatim viata pascanenilor, de la an la an!…”

Cum poate fi imbunatatita viata pascanenilor, prin cresterea permanenta si semnificativa a taxelor si impozitelor locale? Inflatia are efect si asupra fiecarui  cetatean, nu doar asupra Primariei Pascani, iar costurile sunt achitate doar de contribuabili, fara ca primarul sa fie interesat daca, nu cumva, gradul de suportabilitate a fost cu mult depasit!

PS: Am vazut la inceputul anului, la Finantele Locale, pascaneni nedumeriti si furiosi cand li s-a spus cat de plata! Erau convinsi ca au de platit la fel ca in anul 2022, dupa ce l-au auzit pe primar, in sedintele Consiliului Local, spunand ca taxele si impozitele locale nu au fost majorate. Aceeasi manipulare de doi lei: nu au fost majorare dar au crescut in urma indexarii, cotele de impozitare au ramas aceleasi dar oamenii au fost nevoiti sa plateasca mai mult, mai ales la salubritate! 

O mare bataie de joc!

Alte articole

„Maidanul” din legislativul pășcănean

Observ cu surprindere că ședințele legislativului pășcănean s-au transformat...

Purtatorul de cuvant din Republica Pascani s-a detonat!

Fondatorul relatiilor publice moderne, Ivy Lee, spunea printre altele...

La inmormantarea anului

  Primarul + 40% si viceprimarul “Pro Majorare” erau negri...

Primarul cu raspundere limitata si viceprimarul mincinos -VIDEO

Cristian Ratoi, viceprimarul care a anuntat ca i-a lasat...

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară...