9.4 C
Paşcani
luni, martie 27, 2023

Un veteran de război ajuns la centenar va fi sărbătorit la Soci, a treia zi de Paște – VIDEO

Eveniment deosebit a treia zi de Paste, 4 mai, in satul Soci din comuna Miroslovesti. Parohia Sfintii Voievozi invita intreaga comunitate sa participe la aniversarea unui secol de viata a veteranului de razboi, Ioan Paiu. Festivitatea va avea loc la Biserica de lemn, Sfintii Imparati Constantin si Elena.

La ceas aniversar, alaturi de veteranul de razboi vor fi si invitati de seama. Asociatia pentru Veteranii de Razboi, Asociatia Cultul Eroilor – Regina Maria, Brigada 15 Mecanizata – Podu Inalt, Garnizoana Iasi si reprezentanti ai Consiliului Judetean Iasi vor fi alaturi de eroul care si-a pus intreaga viata in slujba patriei si a neamului. Potrivit celor spuse de preotul Romica Siminciuc, cel care ii este mereu alaturi veteranului de razboi, evenimentul va incepe cu o slujba de la ora 9:30, iar festivitatea va avea loc de la 10:30.

Mosu’ Nica, asa cum este cunoscut de localnici, este un supravietuitor al luptelor de la Cotul Donului si Stanlingrad, iar pe 4 mai, ajunge la centenar. Povestea lui de viata a fost prezentata si in cadrul seriei de emisiuni Reporter TV – despre oameni si locuri, difuzata de BIT TV. A fost impuscat in razboi, iar timp de cinci săptămâni a suportat durerea fără îngrijiri medicale si hrana.

A reuşit să se ţină în viaţă cu spice de grâu coapte în jar şi cu gândul că va ajunge acasă, printre cei dragi.

În speranţa că va ajunge la un spital, iar rănile de pe trup îi vor fi oblojite, s-a agăţat de fiecare maşină sau căruţă care trecea pe drum. Într-un final a fost dus cu un avion la o unitate medicală, iar apoi a ajuns în localitatea natală.

Desi are o varsta inaintata, Mosu’ Nica este nelipsit de la slujbele de duminica de la biserica, iar la sfintirea lacasului de cult din lemn din sat, in urma cu trei ani, a primit diploma de onoare “Stefan cel Mare si Sfant”.

 

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow