25.8 C
Paşcani
sâmbătă, august 13, 2022

Monica Berescu, deputat USRPLUS: “Mamele minore au nevoie de protecția noastră”

 

România se confruntă cu o tragedie: avem copii care dau naștere altor copii, la vârsta la care abia începe procesul de maturizare. De ani de zile, ocupăm primele locuri în Europa în ceea ce privește tinerele care devin mame în perioada adolescenței. Este o adevărată dramă națională, ce se petrece sub ochii noștri.
Din totalul nașterilor în 2019 (199.720 nașteri), 749 nașteri au provenit de la mame cu vârsta sub 15 ani și 17.933 de la mame cu vârsta între 15-19 ani
În România în 2019, peste 16.000 de copile cu vârste între 15 și 19 ani devin mame, în fiecare an, în timpul adolescenței, conform informațiilor publicate de către ONG-uri locale și internaționale. Iar de aici începe tragedia socială: de cele mai multe ori, tinerele gravide nu au resurse suficiente pentru a monitoriza sarcina și ulterior, pentru a crește și întreține copiii. Apoi, acestea abandonează școala ceea ce conduce aproape inevitabil către lipsuri financiare și materiale din ce în ce mai mari. Fără un loc de muncă, mamele devin dependente de alocațiile pentru copii și implicațiile sunt majore. Șomajul și sărăcia afectează părinții și conform cercetărilor realizate de specialiști, fenomenul este ciclic și astfel se creează un cerc vicios; din care este aproape imposibil să ieși fără sprijinul societății și al autorităților.
Avem nevoie de o legislație dedicată mamelor minore, una care să le protejeze egalitatea de șanse și care să le încurajeze să își finalizeze studiile, pentru a putea asigura familiei un trai cel puțin decent. Una dintre politicile publice promovate de USR PLUS în Comisia de Muncă și Protecție Socială se concentrează pe identificarea celor mai bune soluții pentru a reduce numărul de adolescente care devin mame la vârste mult prea fragede. În urma discuțiilor avute până acum cu reprezentanți ai societății civile, am identificat câteva direcții de acțiune pe care le vom transpune în legislație.

 

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Movila: Patru dosare grele care arată românilor că poți muri cu dreptatea în mână.

10 august, Colectiv, dosarul Revoluţiei, Mineriada. Patru dosare grele...

România educată este repetentă (P)

România este din nou codașa Europei în ceea ce...

Petru Movila: Unde sunt autostrăzile si spitalele?

Că în Regiunea de Nord-Est nu există infrastructură şi...
Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow