6.6 C
Paşcani
miercuri, aprilie 17, 2024

Un sistem putred, in care omul nu conteaza!

Urmăresc cu uimire șirul evenimentelor privitoare la copiii obligați să meargă pe jos, printre mașini, câțiva km zilnic, până la locația provizorie, după ce clădirea școlii a intrat în renovare! Sunt victimele nepăsării, ale unui sistem putred, în care omul nu mai contează! Atâta nesimțire, manipulare și bătaie de joc, la un loc, nu am mai văzut de mulți ani de zile!

Totul a început cu decizia administrației locale din Pașcani de relocare a activității Școlii „Iordache Cantacuzino” în mai multe unități de învățământ. Sute de elevi au fost trimiși să învețe la capătul orașului, la Școala „Ion Creangă” din cartierul Fântânele, fără să le fie asigurat transportul. Numai în prima parte a zilei sunt 7 clase, de la pregătitoare – la a IV-a, și 3 clase de a VIII-a. Unii elevi sunt aduși cu mașinile, alții vin pe jos cu părinții, bunicii sau o rudă de familie, într-un trafic infernal și periculos.
A urmat o inițiativă a unui consilier local. Sorin Olariu a propus asigurarea transportului gratuit al elevilor navetiști, cu decontarea costurilor de la bugetul local.

Proiectul nu a fost aprobat după ce consilierii liberali și cei de la Pro Romania s-au abținut de la vot. Dacă îi întrebi, nici ei nu știu motivele, dar au făcut-o la solicitarea primarului, unii cu capul în pământ de rușine! Ca să nu îi dea satisfacție inițiatorului, edilul a motivat că are nevoie de cereri din partea conducerii școlii și de la părinți. O prostie! Nu a spus câte și de ce ar fi nevoie de ele, în contextul în care transportul public local este serviciu al Consiliului Local, delegat unei societăți aflate în subordine.
Așadar primarul „Cerere” a pasat problema ca să o îngroape, să scape de responsabilități și explicații, cu complicitatea conducerii școlii.
Dar rezultatele nu au fost cele planificate!

BIT TV a început să urmărească subiectul, să pună întrebări cu privire la demersurile făcute de școală pentru transportul gratuit al elevilor. În loc să vorbească cu părinții, ca să afle ce vor, și să trimită o cerere, așa cum a solicitat primarul,
directoarea școlii, Daniela Simion, a preferat să nu facă nimic! Se consideră victimă, hărțuită, pentru că i-am adresat câteva întrebări, la care a refuzat să răspundă, iar acum vrea să fie despăgubită )). Cât tupeu…!

De cealaltă parte, consilierul Olariu a început să strângă semnături. Mai întâi cu o petiție pe rețelele de socializare, iar astăzi în fața școlii, direct de la părinți. În câteva minute a adunat 25 de semnături, la care se adaugă alte câteva zeci de pe internet.
Toate au fost trimise Consiliului de Administrație al școlii și Consiliului Local, împreună cu punctele de vedere ale părinților înregistrate de BIT TV și Antena 3.

Așa cum era de așteptat, conducerea școlii nu a luat nici o decizie. Este clar că nu ar fi avut cum să rezolve problema! A fost o șmecherie a primarului, un joc penibil acceptat, nu denunțat de directoarea Daniela Simion. Dovada blatului este că nici acum nu a trimis o cerere oficială, prin care să solicite edililor transport gratuit pentru elevi.
Iată comunicatul trimis presei, după ședință:

„La întrunirea CA din data de 02.03.2021 s-au discutat probleme de interes școlar, precum și solicitarea unui părinte pentru asigurarea transportului în comun spre locația din str. Dragoș Vodă, nr.59 a Școlii „Iordache Cantacuzino”. Ca documente de lucru s-a adăugat și tabelul cu cei 25 de părinți care au fost de acord cu includerea într-un traseu urban a locației din Fântânele, începând cu data de 02.03.2021. După discuțiile de rigoare, s-a căzut de comun acord că acest gen de activitate nu revine în atribuțiile instituției școlare. În etapa următoare documentele mai sus menționate vor fi remise autorităților decizionale.”

În mod deliberat, în comunicat a fost strecurată o minciună, pentru manipulare. În realitate, și cei 25 de părinți, care și-au pus semnăturile pe tabel, au solicitat asigurarea transportului pentru elevi, nu includerea școlii din Fântânele într-un traseu urban.

„Prin prezenta solicităm conducerii Școlii “Iordache Cantacuzino” din Pașcani și/sau Primăriei/ Consiliului Local Pașcani, asigurarea transportului gratuit pentru elevii care fac naveta la Școala “Ion Creangă” din cartierul Fântânele, conform datelor din tabelul de mai jos:(…)”

Așadar subiectul rămâne deschis, deocamdată nerezolvat. Vom vedea dacă va fi pus din nou în discuția Consiliului Local. BIT TV va continua să pună în lumină această problemă până când va fi rezolvată. Nu vom ține cont de amenințările comuniste ale viceprimarului sau de reacțiile penibile ale directoarei școlii. Amândoi nu vor ca navetiștii școlii să beneficieze de transport gratuit, iar asta este de neînțeles! Unul este ales local și a jurat că va reprezenta interesele cetățenilor, celălalt este manager de școală, dar nu ii pasă de elevi!

PS:
1. În loc să prezinte cauza elevilor, directoarea Simion s-a plâns Consiliului de Administrație că a avut de suferit în urma întrebărilor adresate, „cu insistență”, de mine și că așteaptă să fie despăgubită )). Sunt cinci mesaje, pe WhatsApp, după ce nu a răspuns la telefon, întrebări cu privire la ce demersuri a făcut pentru transportul copiilor. De asemenea managerul școlii s-a arătat indignată că Sorin Olariu a îndrăznit că strângă semnături de la părinți în fața școlii.
Stimată doamnă, dacă vreți să nu mai fiți deranjată cu întrebările jurnaliștilor, dați-vă demisia! Dețineți o funcție publică, plătită din bani publici! Într-o altă țară, cu alte exigențe sociale, nu v-ați fi permis să îi sfidați pe părinți și pe copii! V-ar fi scos afară din școală! Elevii ar trebui să fie pe primul loc, nu dumneavoastră! Comoditatea dumneavoastră și a altora din jur, dăunează grav intereselor școlii! Uitați-vă cum arată clădirea, noroc că a intrat în renovare!

2. Sorin Olariu este consilier local, este cetățean. Are dreptul să strângă semnături chiar și pe trotuarul din fața școlii. Olariu ar trebui lăudat, nu blamat! El a făcut ce ar fi trebuit să facă conducerea școlii: a vorbit cu părinții! A încercat să rezolve o problemă reală, în timp ce primarul și o parte dintre consilieri, împreună cu directoarea Daniela Simion, au făcut tot posibilul să o acopere.
3. Transportul gratuit al elevilor navetiști de la Școala „Iordache Cantacuzino” nu este un subiect politic, așa cum susțin cei care nu au vrut să voteze proiectul. Până și primarul „Cerere” a recunoscut că este o problemă reală, dar cu cinism nu a vrut să fie alocați banii necesari de la bugetul local.

Și nici nu este vorba despre o eventuală discriminare a celorlalți elevi care fac naveta la alte școli. Și pentru ei ar trebui găsită o soluție, deși cele două situații nu pot fi comparate.

Alte articole