11.2 C
Paşcani
miercuri, octombrie 20, 2021

O catastrofă pentru Iași: Bugetul “Coaliției de Dreapta”, piedica din calea dezvoltării întregii zone moldave

 

Deși am auzit chiar și strigături din partea reprezentanților coaliției de guvernare cum că, de la înălțimea Tribunei Parlamentului, fac ei autostrada A8, din păcate pentru ieșeni, realitatea îi contrazice flagrant pe acești….neînfricați. Tocmai ce au recunoscut că au prelungit cu încă doi ani realizarea documentațiilor tehnice. Cu toate că se chinuie de peste un an să finalizeze licitația pentru documentația tehnică în cazul tronsonului Ungheni- Iași- Tg. Neamț.
De aceea, ca reprezentant al ieșenilor, am propus amendamentul prin care să alocăm suma necesară acestui proiect pentru anul 2021. Și, deși caietul de sarcini elaborat de dânșii prevede o perioadă de 2 ani, au prelungit alocările bugetare pe o perioadă de 4 ani. Ce să înțelegem? Că vor amâna încă 2 ani semnarea contractului?! Că vor prelungi durata de realizare, încălcând propriile condiții stabilite?!
De asemenea, așa cum majoritatea dintre dumneavoastră cunoașteți atât de bine, fiindcă pe partea de Est/Sud-Est, municipiul Iași nu are nicio variantă ocolitoare (segmentul Bd. Poitiers- Strada Trei Fântâni este doar alternativă urbană pentru traficul greu și nu șosea de centură) am propus un amendament prin care să se demareze Studiul de Fezabilitate pentru Varianta de Ocolire Iași- Est. Pe această cale, le mulțumesc public specialiștilor care mi-au furnizat informațiile necesare fundamentării acestui proiect!
Ce au făcut însă parlamentarii “coaliției de dreapta”? Au respins! Se pare că ei sunt extrem de confortabili cu ambuteiajele din Iași, cu poluarea masivă și cu toate neajunsurile produse de această situație. Din cauza lor, nu avem un orizont de timp pentru scoaterea traficului auto greu din municipiu.
Atitudinea parlamentarilor de Iași din partea PNL-USRPLUS este tot mai greu de înțeles.
De un an și jumătate, ne demonstrează cum, la ei, vorbele țin loc de orice: fapte, proiecte, soluții, etc. Dezvoltarea Iașului nu este pe mâini bune cu actuala guvernare de la București.
În perioada lor de glorie (pe vremea când făceau opoziție din fantasmagorii și bătăi cu pumnul în piept), parlamentarii din PNL și USR împărțeau cu “generozitate” sute de milioane de euro. Pentru inelul de centură al municipiului Iași, pentru Autostrada A8, pentru șosele ocolitoare prin județ, pentru câte și mai câte…
Împărțeau. Că doar nu îi durea nici mâna, nici hârtia, dar mai ales gura, neavând, atunci, responsabilitatea și cunoașterea guvernării, dar nici a vorbelor…Singurul aspect care de altfel, la putere fiind acum, a rămas neschimbat în ceea ce îi privește. E greu cu responsabilitatea, ca și cu filtrul gândirii. Nu e pentru oricine, cum nu e nici guvernarea.
Și uite cum făceau acești domni pe atunci grafice frumos colorate, cum deplângeau cu lacrimi grele și amare soarta infrastructurii din Moldova! Acum, după un an și jumătate de guvernare, perfecționează vorbăria și butaforia. Expresia lor preferată este: vom face! Bineînțeles că fără sa precizeze și când… Acest viitor nedefinit atât de lăudat ține loc de orice și ar trebui să ne fie suficient.
E normal ca ieșenii să înceapă să se îndoiască de spusele lor. Mai ales că, acum, cu ocazia elaborării și votării bugetului, și-au dat în petec. Au elaborat un buget prin care Iașul și toată zona Moldovei sunt condamnate la subdezvoltare. Un buget eminamente clientelar cu un principiu unic: vorbe pentru români, banii pentru ai noștri. Ce mai contează că una dintre cele mai mari și importante regiuni ale României este omisă cu bună știință, timp în care întregul său potențial se pierde de la o zi la alta? Ce mai contează că Moldova rămâne izolată și uitată? Interesul și nevoile lor au fost servite, iar nouă tuturor, ieșenilor, nu ne rămâne decât să privim în continuare, eventual și în extaz, la desenele lor cu grafice de dezvoltare în care Moldova este prosperă și puternică într-un univers paralel numai de ei știut.

Deputat PSD de Iași,
Vasile Toma

DE LA ACELAȘI AUTOR

Noi restricții în Pașcani în perioada 21 octombrie – 3 noiembrie. Vezi hotărârea dată de CJSU

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Iasi a emis hotararea prin care se impun noi restrictii in...

Toți elevii intră în vacanță pentru două săptămâni, începând de luni

Elevii vor intra în vacanță pentru două săptămâni, a anunțat, miercuri, președintele Klaus Iohannis. Astfel, toate școlile...

Deputatul PNL Sorin Năcuță: “Soluția Guvernului PNL pentru scăderea facturilor la electricitate și gaze: compensare, plafonare, amânare la plată”

Propunerea legislativă care are ca scop compensarea, plafonarea și amânarea la plată a facturilor va fi votată...

Focar de coronavirus la Liceul Special Moldova Târgu Frumos 

Focar de coronavirus la Liceul Special Moldova din orasul Târgu Frumos. Directia de Sanatate Publica Iasi a...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI