4.4 C
Paşcani
marți, noiembrie 30, 2021

Tinerii din diaspora pot cere bani pentru a demara o afacere agricolă în România până în 5 iulie

Programul “Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” va fi disponibil până în data de 5 iulie 2021, tinerii fermieri din diaspora având la dispoziţie până atunci pentru a depune proiectele pentru a obţine de la stat o finanţarea de până la 50.000 de euro, potrivit unui anunţ al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Iniţial, programul trebuia să se finalizeze în data de 4 mai. Conform Agenţiei pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), tinerii fermieri din afara țării pot să se înscrie în cadrul programului atât timp cât vor demara o afacere în România și își vor stabili domiciliul în țară.

Potrivit unui comunicat al MADR, fermierii români, de până în 41 ani, din diaspora, pot să acceseze fondurile pentru demararea unei afaceri în agricultură, în țară, până în 5 iulie 2021 (ora 16:00). În ceea ce privește depunerea cererilor de finanțare, aceasta se face pe site-ul AFIR.

Această etapă a programului, pentru fermierii din afara țării, beneficiază de un buget propriu de 20 de milioane de euro, din care încă mai sunt disponibile peste 13 milioane de euro în prezent. Însă, în afara locului în care se află destinatarii finanțării, toate celelalte condiții pentru accesarea fondurilor sunt identice cu cele impuse fermierilor din țară, despre care am scris mai multe aici. În plus, cei interesați pot accesa direct ghidul de finanțare, pentru mai multe informații.

Condițiile pentru obținerea finanțării sunt din ce în ce mai permisive, cu fiecare perioadă a sesiunii de înregistrare (cinci, în total). Astfel, cei care depun proiecte în ultima parte a intervalului de înscrieri au șanse mai mari să obțină finanțarea, pentru că punctajul necesar de obținut pe un proiect este cel mai mic acum. Pentru perioada mai-iulie, pragul de calitate este de 25 de puncte. Iată cum a stat situația în lunile precedente:

  • 4 ianuarie – 4 februarie: 70 de puncte;
  • 5 februarie – 4 martie: 55 de puncte;
  • 5 martie – 4 aprilie: 40 de puncte;
  • 5 aprilie – 4 mai: 25 de puncte.

Atenție! Este foarte important pentru fermierii din străinătate să știe că măsura li se adresează în condițiile în care aleg să se instaleze la conducerea unei ferme române, care trebuie înregistrată obligatoriu în Registrul Unic de Identificare (APIA), în Registrul agricol și/sau în Registrul exploatațiilor (ANSVSA). În plus, fermierul trebuie să aibă și domiciliul stabil în aceeași localitate în care e înregistrată exploatația agricolă. La fel și cu sediul social sau cu locul de muncă (dacă beneficiarul finanțării e salariat).

Sprijinul acordat este 100% nerambursabil, în valoare de 40.000 euro sau de 50.000 euro, în funcţie de dimensiunea exploataţiei agricole. Finanțarea se acordă tinerilor fermieri sub formă de sumă forfetară în două tranșe: 75% din cuantumul sprijinului la semnarea Contractului de finanțare și 25% din cuantumul sprijinului în funcție de implementarea corectă a Planului de Afaceri, fără a depăși trei ani (cinci ani pentru exploatațiile pomicole) de la semnarea Contractului de finanțare. Acordarea sprijinului va fi proporțională cu gradul de îndeplinire a Planului de Afaceri.

În ceea ce privește acordarea punctajului, cei interesați pot găsi, la pagina 31 din ghid, o detaliere clară a criteriilor de selecție. Sunt luate în considerare aspecte precum sectorul de activitate al fermierului, pregătirea acestuia (calificările obținute), zona în care va fi implementat proiectul (cele cu potențial ridicat vor atrage mai multe puncte) etc.

Sursa Avocatnet.ro

DE LA ACELAȘI AUTOR

Câți români încă mai au WC-ul în curte. Țara ar putea scăpa de toaletele din spatele casei în 10 ani

Toaletele din spatele casei încă sunt ”la modă” în România, cu toate că nu e un subiect...

Există smântâna de post! Rețeta cu ingrediente 100% naturale

Smântâna merge de minune la tot felul de preparate culinare, dar ce ne facem când suntem în...

Pâinea s-ar putea scumpi cu până la 15%. Avertismentul producătorilor români

Pâinea care ajunge pe mesele românilor ar putea fi mai scumpă în perioada următoare cu până la...

INS: Peste 23% dintre români nu își permit un trai decent. Cum este distribuită sărăcia în țară

Peste 23% dintre români nu își permit un trai decent, dublu față de țările dezvoltate din Europa...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI