More

  Taxa de salubritate, mai mica in 2019. Daca sunt modificari, trebuie depusa o declaratie rectificativa

  Veşti bune pentru păşcăneni. Peste câteva săptămâni de zile, de la începutul anului viitor, taxa de salubritate va fi mai mică. Cetăţenii vor trebui să achite pentru serviciile de colectare şi transport a gunoiului menajer câte 9,08 lei de persoană, pe lună, faţă de 10,16 lei cât este acum. Ajustarea este prevăzută în planul tarifar propus de asociaţia judeţeană ADIS şi aprobat deja de Consiliul Local Paşcani.

  Aceeaşi taxă o vor plăti şi cetăţenii din oraşele Târgu Frumos şi Hârlău în timp ce locuitorii din mediul rural vor achita doar 4,2 lei/persoană/lună.
  De asemenea declaraţiile de impunere depuse la începutul anului la Serviciul Finanţe Locale trebuie actualizate dacă sunt modificări. Acolo unde numărul de persoane din imobile a rămas acelaşi, nu mai trebuie depusă o nouă declaraţia rectificativă.
  Menţionăm că în perioada următoare legislativul local trebuie să dezbată şi să aprobe un nou regulament privind taxa de salubritate, aşa cum se întâmplă în toate primăriile din judeţ, membre ale ADIS.

  Proiectul cadru propus de asociaţia judeţeană cuprinde şi schimbarea sistemului de taxare la persoanele juridice. Dacă în prezent societăţile plătesc serviciul de salubritate pe bază de contract şi factura, pentru cantitatea de gunoi convenită de comun acord cu prestatorul de servicii, de anul viitor vor achita şi ele o taxă de salubritate, trimestrial la fel ca persoanele fizice.

  Ea va fi calculată în funcţie de tipul agentului economic şi a unor indicatori prevazuti în anexa regulamentului: numărul de angajaţi şi suprafetele de teren sau a spaţiilor. De exemplu, în cazul activităţilor industriale sau a magazinelor, taxa se va calcula în funcţie de numărul de angajaţi şi suprafaţa. Indicele de producere a gunoiului, în cele două cazuri, va fi de 1 pentru fiecare 10 mp, la care se adaugă 0,22 pentru fiecare angajat. Directorul ADIS spune că în acest caz taxa pentru societăţi ar depăşi 30 lei/lună, pentru fiecare angajat, ceea ce ar duce la o majorare a cheltuielilor pentru salubritate, de peste 10 ori faţă de cele de acum.
  Calculele vor fi făcute şi transmise de Serviciul de Finanţe Locale până pe 31 martie pe baza declaraţiilor de impunere care trebuie depuse de societăţi până cel târziu 31 ianuarie a fiecărui an. În cazul ne-depunerii lor, impunerile la plată vor fi făcute din oficiu, pe baza datelor de la ITM şi cele de la Finanţe, spune directorul ADIS.

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Primarul si consilierii din Cotnari au depus juramantul

  Noii alesi locali din comuna Cotnari au depus juramantul. Sedinta festiva a avut loc vineri 23 octombrie, incepand cu ora 13.00, la convocarea prefectului...

  Primarul si consilierii de la Deleni au depus juramantul

  Zi importanta pentru comuna Deleni. Vineri 23 octombrie, de la ora 11.00, noii alesi locali au depus juramantul. Sedinta festiva a avut loc la...

  Toaletarea copacilor, din 2 noiembrie

  Toaletarea copacilor din Pascani va incepe de pe 2 noiembrie a.c. anuntul a fost facut de primarul ales Marius Pintilie in cadrul unei conferinte...

  Opinii