Unul dintre putinile monumente istorice din municipiul Paşcani se afla în stare avansată de degradare, spre indignarea trecătorilor.

Este vorba despre statuia lui Ştefan cel Mare, fost domnitor al Moldovei, amplasată la intersecţia din fata Oficiului Poştal din zona Deal. Lucrarea din bronz realizată de cunoscutul artist păşcănean Ilie Bostan a fost pusă pe soclu în aprilie 2012. De atunci au trecut şapte ani de zile timp în care o parte din plăcile soclului s-au desprins iar statuia este năpădită de rugină.
Un consilier local, Sorin Olariu de la PMP a cerut Primăriei să intervină de urgenţă cu lucrări de reparaţii iar statuia să fie curăţată de rugină iar apoi să fie acoperită cu un strat protector.

Reprezentanţii Primăriei Paşcani susţin că nu se poate face nimic pe motiv că statuia a fost făcută pentru a fi amplasată în foaierul Casei Municipale de Cultură iar fostul edil, Grigore Craciunescu, a amplasat-o afară.
Este greu de crezut că nu se poate găsi o soluţie pentru lipirea plăcilor desprinse pe soclu şi îndepărtarea ruginii. Dacă, totusi, aşa stau lucrurile, atunci statuia ar trebui luată din centul oraşului, altfel, pe zi ce trece se transformă într-un monument al neputinţei.

Menţionăm că statuia ruginită a lui Ştefan cel Mare a devenit loc de pelerinaj pentru membrii şi simpatizanţii liberali, o dată pe an la comemorarea domnitorului. Asta dupa ce lucrările de construcţie a soclului au fost sponsorizate de fostul viceprimar şi preşedinte al PNL Paşcani, Neculai Enea.

Slider


loading...
previous arrow
next arrow
Slider