9.1 C
Paşcani
vineri, aprilie 26, 2024

Scrisoare deschisa adresata primarului municipiului si consilierilor pascaneni

In atentia domnului Primar ing. Dumitru Pantazi si a membrilor Consiliului Municipal Pascani.

Domnule primar, distinse doamne si distinsi domni ai CLM Pascani, am constatat ca pe ordinea de zi a sedintei CLM Pascani din data de 29 martie a.c., exista in dezbatere un  Proiect de HOTARARE privind modificarea si completarea Hotarârii Consiliului Local nr. 155 din 31.08.2016 privind aprobarea proiectului (modelul) contractului de închiriere şi a fişelor de calcul al cuantumului chiriilor pentru unitatile de locuit construite pentru tineri destinate închirierii, aflate în proprietatea privata a statului si în administrarea Consiliul Local al municipiului Pascani, cu modificarile si completarile ulterioare – initiat de dl. primar  PANTAZI DUMITRU.

            Onorati membri ai CLM Pascani, am citit cu atentie materialul supus discutiei domniei voastre si constat pentru a nu stiu cata oara ca specialistii din subordinea dl. primar folosesc cu execlenta metoda „copy/paste” , dar fara o documentare temeinica asupra materialelor ce urmeaza a fi dezbatute de onorabili consilieri. Stiu ca timpul dvs este pretios si nici dvs nu parcurgeti cu sarguinta toate materialele, mai ales ca uni dintre dvs nu sunteti de specialitate juristi, sau materialele supuse dezbaterii nu sunt de interes economic, politic si de ce nu electoral. Ma surprinde faptul ca in componenta CLM sunt si doi juristi profesionisti, dar poate, ma gandesc eu, ca nu au avut timp sa studieze respectivul material din „scoarta in scoarta”? Totodata ma surprinde si atitudinea pasiva chiar pe alocuri hilara a unor consilieri care detin o locuinta ANL sau care au detinut-o si nu i-au pozitie in fata unor aberatii din contractele de inchiriere intocmite de specialistii primarului Pantazi.

            Stimati alesi ai pascanenilor, va supun atentiei doar patru aspecte care personal mi se par aberante, ilegale si de ce nu as indrazi sa zic neconstitutionale. Pe aceasta cale va rog imperios sa meditati si sa luati pozitie favorabila sau nefavorabila fata de cele ce urmeaza sa va relataz:

 

CONTRACTUL DE INCHIRIERE

1) Capitolul III chiria aferenta locuintei ce face obiectul contractului.

            Art.4  … va rog sa aplicati coeficientul de indexare minim la plata chiriei lunare. Si ca justificare, situatia economico sociala din municipiul Pascani este una nu tocmai buna care sa aduca o bunastare in sanul familiei care stat cu chirie, avand in vedere ca si preturile la utilitati sunt cum sunt. Si ca exemplu, la un apartament cu 3 camere, personal platesc o chirie de 465 de lei, avand in vedere ca salariu minim net in Pascani nu depaseste 1500 de lei. Sunt localitati in tara care practica un tarif mai mic decat cel de la Pascani. Daca as fi consilier as cere amanarea acestui proiect de HCLM, solicitand informatii complementare privind chiriile practicate de catre alte UAT-uri din tara si ma refer la localitati de acelasi grad si chiar mai mare decat municipiul Pascani.

            Art.6. Asa cum este formulat art.6, contravine Codului Fiscal si Codului de Procedura Fiscala, cat si a altor acte normative.

Neplata la termen a chiriei sau executarea cu intarziere a acestei obligatii conduce la plata majorarilor de intarziere de 0.05% pe zi, incepand cu prima zi ce urmeaza celei in care suma a devenit exigibila. Incepand cu acea zi debitorul va fi in intarziere fara nici o formalitate”.

Acest coeficient de 0,05% ce se doreste a fi legal nu intruneste toate elementele legalitati:  Conform Codului de procedura Fiscala  la  „ART. 176 Penalitati de întârziere  (1) Penalitatile de întârziere se calculeaza pentru fiecare zi de întârziere, începând cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta si pâna la data stingerii sumei datorate, inclusiv. Dispozitiile art. 174 alin. (2) – (4) si art. 175 sunt aplicabile în mod corespunzator. (2) Nivelul penalitatii de întârziere este de 0,01% pentru fiecare zi de întârziere”.

Aici marii specialisti ai dl Pantazi o sa zica ca nu are nici o treaba Codul Fiscal, pentru ca chiria nu este considerata venit la bugetul statului. Ba este, pentru ca 50% din contravalorea chiriei merge la bugetul statului, 30% la ANL si 20% la UAT, deci se aplica dispozitiile Codului Fiscal si Codului de Procedura Fiscala.

Ba mai mult, in urma interpelarii de catre subsemnatul, dl ANDREI COSMIN TURCANU, director general de la ANL Bucuresti, imi raspunde prin adresa nr 11712/27.07.2018 : ” Referitor la calculul penalitatilor,ce se impun la neplata la timp a chiriei,precizam ca la momentul actual , Legea 152/1998 prevede la art 8,alin 14, ca penalitatile de intarziere prevazute la alin 13, datorate ANL, pentru neindeplinirea obligatiilor de plata scadenta reprezinta 0,5%/zi din suma datorata dar nu mai mult de cuantumul sumei asupra careia sunt calculate, asa cum a fost modificat prin Legea 151/2017 de modificare a Legii 152/1998 priviind infiintarea ANL, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Anterior, prin Legea 22/2015 privind aprobarea OG nr. 6/2014 pentru modificarea si completarea art 10 din Legea 152/1998 priviind infiintarea ANL, a fost prevazut ca penalitatile de intarziere la alin (13) datorate ANL pentru neindeplinirea obligatiilor la plata scadenta , reprezinta 0,1% /zi din suma datorata, dar nu mai mult de cuantumul sumei asupra careia sunt calculate” ,

In urma documentarii mele, am gasit prin diverse judete urmatoarele spete:

* Contract facut de responsabilii cu apartamentele in regim ANL din judetul Dolj. ” Art. 4 din contract neplata in termen a chiriei stabilita prin contract atrage o penalizare de 0,05% asupa sumei datorate pentru fiecare zi de intarziere incepand cu prima zi care urmeaza aceleia la care suma a devenit exigibila fara ca penalitatile sa depaseasca nivelul chiriei restante.

* Contract la Cluj Napoca ” Potrivit Notei interne intocmite de Serviciul Rate, Chirii, Tarife, Preturi, la contractele de inchiriere a locuintelor de tip ANL si nu numai se aplica majorari de intarziere de 0,1% pe zi.

*Contract la Calarasi neplata in termen a chiriei stabilita prin contract atrage o penalizare de 0,05% asupa sumei datorate pentru fiecare zi de intarziere incepand cu prima zi care urmeaza aceleia la care suma a devenit exigibila fara ca penalitatile sa depaseasca nivelul chiriei restante.

            Stimati alesi , va marturisesc ca in vechile contracte din perioada 2012-2017,  Art.6 Neplata la termen a chiriei sau executarea cu intarziere a acestei obligatii conduce la plata majorarilor de intarziere conform legislatiei in vigoare la data aplicarii, incepand cu prima zi ce urmeaza celei in care suma a devenit exigibila. Incepand cu acea zi debitorul va fi in intarziere fara nici o formalitate”.

In tot acest timp, „specialistele ” de la Serviciul Taxe si Impozite Locale, imi calculeaza penalitati de 0,05%, lucru total eronat , ilegal drept pentru care pe rolul Judecatoriei Pascani exista un proces pe aceasta tema. La un debit de 5.071,01 lei, „economistii” de la Serviciul Taxe si Impozite Locale imi calculeaza penalitati care ajung la 73.793.55 de lei, ajungand sa datorez chirie la apartament 78.864.56 de lei, sincer sa fiu mai pun 3 lei si imi cumpar un apartament de pe piata libera.

Stimati consilieri, daca veti aplica coeficientul de 0,05% si fara sa precizati si faptul ca penalitatile sa depaseasca nivelul chiriei restante, veti indatora si mai mult pe chiriasii de la ANL.

Avand in vedere ca nivelul de trai in municipiul Pascani nu este unul ridicat, personal dar si in numele chiriasilor ANL , va rog sa aplicati un coeficient de 0,01% si as adauga si faptul ca penalitatile sa depaseasca nivelul chiriei restante.

Neplata la termen a chiriei sau executarea cu intarziere a acestei obligatii conduce la plata majorarilor de intarziere de 0.01% pe zi, incepand cu prima zi ce urmeaza celei in care suma a devenit exigibila, dar nu mai mult de cuantumul sumei asupra careia sunt calculate . Incepand cu acea zi debitorul va fi in intarziere fara nici o formalitate”.

Cap. IV

Art. 8. Chiriasul se obliga

coroborat cu capitolul VI . REZILIEREA CONTRACTULUI DE INCHIRIERE.

Onorabili alesi ai urbei, aceasta este cea mai mare aberatie intr-un contract de inchiriere. Ce facem ingradim omul si il obligam sa munceasca numai pe „plantatia” Pascani?. Domnule primar si domnilor consilieri care sunteti si oameni de afaceri, ganditiva ca aveti un angajat pe care il detasati la o firma din Iasi, Vaslui, Bucuresti si locuieste cu chirie la ANL . Firma dvs are un punct de lucru la Bacau, Brasov, de ce nu Constanta si il trimiteti pe o perioada nedeterminata acolo, ce face UAT Pascani ii da familia afara din casa ca titularul de contract lucreaza in alta localitate decat Pascani. Titularul de contract este student la zi la Galati, Iasi, Bucuresti, Cluj etc si pe perioada studiilor se angajeaza ca sa castige un ban, ce faceti? normal ii dati afara familia din apartament ca doar este infractor lucreaza in alta parte decat „mosia” Pascani.

Fac apel la ratiunea dvs de oameni in primul rand si apoi de alesi ai pascanenilor, renuntati la aceasta aberatie din contract, care nu mai spun ca incalca toate normele de drept civil, drept european , dreptul la munca etc.

CAP. VI . REZILIEREA CONTRACTULUI DE INCHIRIERE.

O alta aberatie marca copy/paste a functionarilor , este cu neplata chiriei cel mult 3 luni consecutiv duce la rezilierea contractului…..este o ABERATIE

Contractul de inchiriere este titlu executoriu, chiriasul nu a platit chiria la timp in perioada de 3 luni consecutiv, se trece imediat la infiintarea de poprire pe salariu, pensie, somaj, conturi bancare etc.

Exista in Romania o practica la moda cu acest paragraf, dar totodata exista in Romania si magistrati care se dedica trup si suflet meseriei si resping actiunile referitoare la rezilierea contractelor si evacuarea chiriasilor pe aceasta tema. In speta sunt doua cazuri descoperite de mine si cel care mi-a atras in deosebi atentia este cel de la Judecatoria Sibiu:

Judecatoria Sibiu a admis in parte actiunea formulata de reclamantul Serviciul Public pentru Administrarea Fondului Locativ , impotriva paratilor F.A si F.B,  astfel conform Sentintei  Civile nr 3451 din 09.04.2010. data de magistratii de la Judecatoria Sibiu si acceptata de judecatorii de la Curtea de Apel Alba : „Intrucat paratii nu au achitat chiria datorata pentru mai mult de 3 luni consecutiv, insa aceasta atitudine nu a fost determinata de reaua lor credinta ci de aspecte economice, instanta constata ca nu este intemeiata cererea reclamantei de reziliere a contractului de inchiriere si evacuare a paratilor din locuinta. In ceea ce priveste evacuarea, instanta va respinge petitul respectiv avand in vedere ca suma de plata  poate fi executata de reclamat asa incat sa nu fie privati de dreptul de locuinta. Reclamanta Serviciul Public pentru Administrarea Fondului Locativ a facut Apel ,  iar magistratii de la Curtea de Apel Alba, au decis : pentru considerente expuse, in conditiile disp.  Art.296 C.p.civ. apelul declarat a fost respins cu consecinta pastrarii Sentinta Civila nr 3451 din 09.04.2010 a Judecatoriei Sibiu.

Alti magistrati din tara precum si cei de la Curtea de Apel Alba si-au insusit   normele/articolele  din legislatia europeana respectiv CEDO: Potrivit jurisprudentei CEDO, pierderea „domiciliului” este una dintre formele extreme de ingerinta in acest drept. Orice persoana supusa riscului unei ingerinte de o asemenea  magnitudine ar trebui, in principiu, sa poata supune proportionalitatea si caracterul rezonabil al masurii analizei unei instante independente de lumina principiilor relevante ale art. 8 al Conventiei europeane a Drepturilor Omului, indiferent  daca, conform legilor interne, dreptul sau de a ocupa imobilul respectiv a luat sfarsit. Acest articol din contractul de inchiriere contravine principiilor europene de drept, la care Romania este parte semnatara prin aderarea la Uniunea Europeana.

Art. 8 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului

Dreptul la respectarea vietii private şi de familie 1. Orice persoana are dreptul la respectarea vietii sale private şi de familie, a domiciliului sau şi a corespondentei sale. 2.  Nu este admis amestecul unei autoritati publice în exercitarea acestui drept decât în masura în care acesta este prevazut de lege şi constituie, într-o societate democratica, o masura necesara pentru securitatea nationala, siguranta publica, bunastarea economica a tarii, apararea ordinii şi prevenirea faptelor penale, protectia sanatatii, a moralei, a drepturilor şi a libertatilor altora.

Asadar si prin urmare domnilor alesi locali, va supun atentiei si dezbaterii aceste mici articole din contractele de inchiriere care din punctul meu de vedere nu sunt conforme cu realitatea juridica,economica si sociala a bietului chirias pascanean, care si asa isi duce viata de zi cu zi cu o multitudine de lipsuri.

Cu deosebit respect va rog sa reflectati cu atentie si sa aprobati un contract de inchiriere care sa reflecte si doleantele chiriasului.

In speranta ca veti da curs cererii noastre/demersului nostru, va multumim anticipat

DATA

26.03.2019

MAI MULTI LOCATARI DE LA BLOCURILE ANL PASCANI

SEMNATAR             URSAN SORIN

Alte articole