9.1 C
Paşcani
duminică, noiembrie 28, 2021

Rămânem fără medici de familie în aproximativ cinci ani. Ce soluții se întrevăd

Reprezentanţii acestei categorii profesionale spun că intrările în sistem sunt mult mai mici decât ieşirile. Motivul: lipsa de atractivitate financiară.

În aproximativ cinci ani vom rămâne fără asistenţă medicală primară. Aceasta este previziunea me­dicilor de familie, una dintre cauze fiind faptul că în ultimii ani sunt mai mulţi medici care au ieşit din sistem pentru că s-au pensionat decât cei care au terminat rezidenţiatul. Re­prezentanţii medicilor de familie susţin că specialitatea este neatractivă pentru cei tineri, aceasta fiind una dintre consecinţele subfinanţării cronice a asistenţei medicale primare.

Migraţia în străinătate

Problema nu este una doar la nivel local, ci a fost semnalată în mai multe rânduri şi de către medicii din toată ţara.

„În câţiva ani, această specialitate nu va mai avea resursa umană necesară. De la an la an se constată că numărul de medici care aleg această specialitate scade, iar medicii tineri care sunt în sistem migrează în ţări unde au venituri mai mari şi o recunoaştere profesională corectă. În câţiva ani, România nu va mai avea cabinete de medicină de familie, iar toată activitatea de asistenţă medicală primară va trebui preluată de alte segmente ale sistemului de asigurări – lucru poate posibil la oraş, însă imposibil în mediul rural“, se men­ţionează într-un document de poziţie al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.

La nivelul judeţului sunt aproximativ 450 de medici de familie, iar în ultimii ani au terminat în medie 14-15 medici această specializare, în condiţiile în care sunt aproximativ 2.000 de medici rezidenţi pentru toate specializările.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

DE LA ACELAȘI AUTOR

Gemuri și dulcețuri pentru iarnă – 10 rețete

Ne apropiem cu pași repezi de iarnă, așa că este timpul ideal pentru a face gemuri și...

Într-un sat din India fiecare nume e un cântec unic. Cum primesc sătenii melodia care îi va însoți toată viața

Într-un sat îndepărtat din Meghalaya, locuitorii au trei nume: un nume obișnuit, o melodie distinctă și o...

Ana Maria Popescu a fost declarată cea mai bună spadasină a lumii pentru a 5-a oară

Federația Internațională de Scrimă a desemnat-o pe Ana Maria Popescu cea mai bună spadasină a lumii. „Medalia olimpică...

Seful Inspectoratului de Politie Iasi, Costel Gîtlan, a fost înaintat la gradul de chestor de poliţie

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a semnat decretul prezidențial privind înaintarea în gradul profesional de chestor de politie...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI