19.4 C
Paşcani
duminică, aprilie 28, 2024

PROGRAM: Încep manifestările dedicate Zilei Unirii. Defilări, concerte, plăcinte

Mâine, 24 ianuarie, va fi „primul mare eveniment din Centenar“, după cum s-a exprimat primarul. Ce puteţi vedea în Iaşi de Ziua Unirii Principatelor?

Programul evenimentelor organizate cu ocazia împlinirii a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române începe încă de astăzi, cu simpozionul „Armata Română, între Mica şi Marea Unire“, care va avea loc la Palatul Culturii, la ora 12.30. La Muzeul Unirii va fi deschisă oficial, la ora 17, Galeria Unirii, în cadrul căreia va fi prezentat albumul „Fa­milia Regală la Iaşi“ şi va fi vernisată expoziţia „Unirile românilor de la Alexandru Ioan Cuza la Ferdinand I“.

„Primul mare eveniment din Cen­tenar“, cum a numit primarul Mihai Chirica Ziua Unirii Principatelor Române, coincide cu marcarea a zece ani de la înfrăţirea Iaşului cu Chişinău. De altfel, primarul interimar al Chişinăului, Silvia Radu, va fi prezent pe 24 ianuarie la Iaşi.

„De asemenea, la Iaşi va sosi un grup important de circa 300 de tineri basarabeni, care vor derula un steag lung de 100 de metri în spatele paradei militare“, a declarat Mihai Chirica.

Printre persoanele care au confirmat prezenţa până ieri se numără consilieri ai Casei Regale şi ai Preşedinţiei, foştii premieri Victor Ponta şi Sorin Cîmpeanu (care a asi­gurat interimatul între guvernele Ponta şi Cioloş), senatori şi deputaţi.

Ma­nifestările de mâine, din Piaţa Unirii, vor începe la ora 10 cu un concert folcloric. Începând cu ora 11 se vor desfăşura manifestările oficiale: Te Deum, discursuri, depunere de coroane de flori la statuia domnitorului Al.I. Cuza, parada militară şi tradiţionala Horă a Unirii, „Hai să dăm mână cu mână“. Coroane vor fi depuse şi la mormântul lui Cuza, la Trei Ierarhi. După horă se va relua concertul folcloric. Ieşenii sunt invitaţi şi la o masă populară cu plăcinte tradiţionale moldoveneşti, ceai, vin fiert. De la ora 14.30, mai multe ma­nifestări sunt organizate la Muzeul Unirii, culminând cu plecarea, la ora 18, a militarilor spre Palatul Culturii în tradiţionala retragere cu torţe. Aceasta este o acţiune simbolică menită să cinstească memoria militarilor căzuţi la datorie pe câmpurile de luptă din ţară sau străinătate. Coloana de militari va mărşălui pe bulevardul Ştefan cel Mare cântând „Drum bun“.

Miercuri şi joi seara, de la ora 19, la Teatrul Naţional „Vasile Alec­sandri“ se va desfăşura spectacolul Teatrului Naţional „Mihai Emi­nescu“ din Chişinău, iar vineri va avea loc un concert special al Filar­monicii.

Sursa Ziarul de Iasi

Alte articole