-2.6 C
Paşcani
miercuri, ianuarie 19, 2022

PSA a pierdut procesul cu ApaVital pentru 3,5 milioane de lei. Datoria inventată trebuie anulată

Fostul operator de apă şi canalizare din Paşcani a pierdut definitiv procesul cu ApaVital pentru încasarea unor pretenţii financiare de peste 3,5 milioane de lei. Judecătorii Curţii de Apel Iaşi au respins acţiunea formulată de societatea Prest Serv Apa SA şi au menţinut sentinţa primei instante, dată anul trecut de Tribunalul Iaşi. De asemenea a fost respinsă şi cererea de acordare a cheltuielilor de judecată.
Aproape două milioane de lei din suma pretinsă de conducerea PSA Paşcani reprezintă un presupus debit pus în sarcina operatorului ieşean pentru serviciile de epurare a apelor pluviale în perioada iulie 2014- martie 2015, când staţia de epurare era încă în exploatarea fostului operator, iar restul reprezintă dobânzile penalizatoare calculate pentru intarzaierea plăţii.
La acea dată operatorul ieşean a contestat modalitatea de calcul a serviciului de epurare şi a achitat doar 1,68 milioane de lei din suma iniţială. De cealaltă parte societatea pascaneana a facturat serviciile cu un preţ majorat după prestarea serviciilor şi au fost luate în calcul toate apele pluviale înregistrate pe contorul de intrare, nu doar cele rezultate din furnizare. Subiectul a fost intens dezbătut în spaţiul public iar consilierii locali au aprobat o hotărâre prin care a impus operatorului ieşean formula de plată solicitată de PSA, obligaţie care a fost anulată în instanţă.
Menţionăm că în acesta situaţie PSA Paşcani trebuie să anuleze facturile emise în suma de peste 3,58 milioane de lei şi să recupereze TVA-ul achitat, aproape 700 000 lei. Cel mai probabil banii vor rămâne tot în conturile statului pentru compensarea datoriilor fiscale.
Rămâne de văzut dacă cineva va răspunde pentru aceste decizii manageriale în urma cărora societatea a avut doar de pierdut prin facturarea greşită, plata TVA-ului şi a cheltuielilor de judecată.

 

 

DE LA ACELAȘI AUTOR

Copaci taiati de pe domeniul public, pentru inlocuirea unei conducte

La Pascani este usor sa tai copaci verzi de...

CSM Pascani cauta jucatori. Au fost reluate antrenamentele

Echipa locala de fotbal CSM Pascani a reluat antrenamentele,...

CSM Pascani, mai multi bani, performante la fel de slabe

Clubul Sportiv Municipal Pascani are nevoie de mai multi...