1.9 C
Paşcani
sâmbătă, decembrie 3, 2022

Proiectul de modernizare a Pietei Vale, blocat dupa modificarile cerute de Primarie. Costurile au fost triplate. Olariu solicita convocarea de urgenta a C.L.

Dupa luni de zile de balbaieli, administratia locala din Pascani recunoasta ca intampina dificultati majore in proiectul de modernizare a pietei agroalimentare din zona Vale si ca este foarte posibil ca actualul contract de proiectare si executie sa fie abandonat iar procedurile de licitatie sa fie reluate de la zero.

Asta deoarece costurile rezultate dupa finalizarea proiectului sunt de aproape trei ori mai mari decat intelegerea financiara rezultata in urma licitatiei. S-a ajuns in acesta situatie in urma cresterii preturilor la materialele de constructii dar si dupa numeroasele solicitari de completare a proiectului, venite din partea reprezentantilor Primariei.

Costuri exagerate

Investitia a fost demarata de fosta administratie locala. Mai intai a fost realizat si aprobat studiul de fezabilitate, in anul 2019. Apoi a fost organizata o licitatie, contractul fiind incheiat de noua administratie, in februarie 2021 pentru suma de 7.181.000 lei, TVA inclus.
Proiectarea urma sa fie realizat de societatea Artehnis SRL din Iasi, pana in iunie 2021, dar a inceput abia in septembrie, iar documentatia a fost predata cu o intarzaiere de sase luni de zile, la sfarsitul anului trecut.

De asemenea lucrarile de executie ar fi trebuit sa fie incepute deja, cu termen de finalizate pana in prima parte a anului 2024, de societatea Ungureanu Trans SRL din Vaslui, acelasi constructor care lucreaza pentru reabilitarea Scoala “Iordache Cantacuzino”. Viceprimarul Cristian Ratoi spune ca reprezentantii Primariei nu sunt de acord cu triplarea pretului de executie si ca au fost incluse cheltuieli exagerate.

De asemenea proiectul nu ar avea avizul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta iar o serie de studii si evaluari ridica semne de intrebare. De exemplu, un specialist a intocmit un raport pentru studiul de fezabilitate prin care se arata ca nu ar fi nevoie de lucrari de consolidare a cladirii, apoi , dupa incheierea contractului, la solicitarea constructorului, acelasi specialist a facut un alt raport din care reiese ca ar fi necesare astfel de lucrari, costisitoare, desi acoperisul urmeaza sa fie refacut cu materiale mult mai usoare.

Din vina Primariei

Viceprimarul a mai spus ca solicitarile de imbunatatire a proiectului nu ar fi trebuit sa genereze costuri suplimentare, pe motiv ca au fost reduse alte cheltuieli. In toamna anului trecut, in cadrul unei conferinte de presa, Ratoi a explicat ca in piata din Vale ar trebui prevazute lucrari de compartimentare a spatiilor comerciale, de amenajare a unor fast food-uri, iar pe exterior pentru amenajarea spatiilor verzi, dar si a unui perete cu apa fara sa faca referire la costurile suplimentare.

De cealalta parte, atat constructorul cat si proiectantul sustin ca intarzierile s-ar datora lipsei unor documente si a dificultatilor de comunicare cu reprezentantii Primariei. De asemenea ei reclama faptul ca nu a fost achitata, inca, factura pentru proiectare. In acest context primarul Marius Pintilie a anuntat ca va solicita, din nou, realizarea investitiei, conform conditiilor contractuale, iar daca vor fi necesare lucrari suplimentare sa fie incheiata o alta intelegere.

La un pas de proces

In momentul de fata proiectul de modernizare al Pietei din Vale, nu poate fi folosit spune viceprimarul Ratoi, pe motiv ca investitia este mult mai mare decat suma contractata. Documentul va fi refuzat, pentru a fi modificat. Daca Primaria si cele doua firme care au semnat contractul nu vor ajunge la o intelegere, urmeaza sa fie reluata procedura de licitatie pentru incheierea unui alt contract.

Asta insemna ca lucrarile de modernizare a pietei din Vale ar ruma sa fie facute cu o intarzaiere de ani de zile. Atat primarul cat si viceprimarul au spus ca in cateva saptamani de zile se va lua o decizie in acest sens si ca este foarte posibil ca cele doua firme sa fie trimise in judecata pentru despagubiri. Viceprimarul sustine ca Primaria a facturat deja intarzaieri de 0,5% pe zi si ca va fi executata garantia depusa de constructor.

Olariu solicita convocarea de urgenta a Consiliului Local

Subiectul ar urma sa fie discutat si in cadrul legislativului local. Consilierul Sorin Olariu a solicitat convocarea de urgenta alesilor locali pentru o sedinta informala la care sa participe atat reprezentatii Primariei cat si proiectantul si constructorul cu care a fost incheiat contractual.

Mentionam ca anul trecut Primaria a contractat un imprumut comercial de 11 milioane de lei din care 5 milioane de lei pentru modernizarea pietei agroalimentare din Vale iar restul pentru amenajarea noului cimitir. Banii nu au fost folositi pana acum dar administratia locala a inceput sa achite ratele si dobanzile bancare.
Conform contractului semnat in februarie 2021, atat proiectantul cat si constructorul sunt obligati sa respecte conditiile impuse prin caietul de sarcini pe baza caruia a fost organizata licitatia, iar cheltuielile suplimentare pentru situatii neprevazute au fost stabilite la 1,2 milioane de lei.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow