-4.1 C
Paşcani
luni, ianuarie 30, 2023

Pașcaniul ar urma să scape de cablurile de telecomunicații atârnate pe stâlpi

Odată cu modernizarea sistemului de iluminat public, municipiul Pașcani va scapă și de cablurile de telecomunicații ce atârnă în prezent pe actualii stâlpi. În acest context, aleșii locali din oraș s-au întâlnit zilele trecute cu operatorii de cablu și le-au cerut să mute firele aeriene în subteran. Asta deoarece, vechii stâlpi vor fi dați jos, iar cei noi nu suportă greutatea cablurilor.

Așadar, s-a ajuns la concluzia că odată cu săparea șanțurilor pentru modernizarea iluminatului public, va fi pusă o tubulatură specială unde ar urma să își găsească locul și cablurile de telecomunicații. Lucrările pentru această investiție au reînceput de pe 15 martie, iar în prezent muncitorii sapă în fața Școlii Gimnaziale Iordache Cantacuzino de pe strada Ștefan cel Mare.

Astfel, în toate zonele unde se va interveni cu ocazia acestei investiții ar urma să dispară firele împânzite pe stâlpi și care urâțesc imaginea orașului.

Mai mult decât atât, pe viitor, toate străzile care vor fi modernizate de administrația locală vor avea în componență și canale tehnice pentru aceste cabluri, iar ele urmează să fie folosite în schimbul unei redevențe stabilite de ANCOM.

Potrivit legii, în România este interzisă montarea la suprafață a cablurilor și echipamentelor, pe domeniul public, care fac parte din sistemele de alimentare cu apă, energie electrică, termoficare sau telecomunicaţii.

Și la nivel local au fost aprobate reglementări similare, dar care nu au fost puse în practică până acum.

Reamintim faptul că în contractul pentru modernizarea iluminatului public sunt prevăzute 16 străzi. Vor fi montați peste 700 de stâlpi şi 2.280 de lămpi moderne, lucrări în valoare de 4.684.869,00 lei fără TVA. De asemenea, vor fi făcute lucrări de înlocuire şi extindere a reţelelor de iluminat stradal, mai ales în suburbii unde vor fi amplasate 2.644 lămpi şi peste 100 stâlpi, lucrări cu valoare de 6.673.000,00 lei fără TVA.

Noua reţea de iluminat stradal din Paşcani va fi administrată printr-un sistem de telegestiune. Fiecare lampă va avea alocat un IP şi va fi urmărită din calculator, în funcţie de necesarul de iluminat. Contractul de concesiune a fost semnat cu societatea Urbioled SRL, câştigătoarea licitaţiei, în valoare de 17,5 milioane de lei, fără TVA, din care 11.3 milioane fără TVA pentru investiţii. Restul sumei este rezervată pentru eventualele lucrări de mentenanţa, care vor fi făcute la cererea administraţiei locale.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow