7.3 C
Paşcani
miercuri, octombrie 27, 2021

Primarul anunță majorarea taxei de salubritate. A trecut vremea campaniilor de informare…!

Taxa de salubritate ar urma sa crească la Pașcani, începând de anul viitor, nu sa fie diminuată sau chiar anulată așa cum unii politicieni au promis in campania electorala. Anunțul a fost făcut de primarul municipiului in cadrul conferinței săptămânale de presa. Este vorba de o majorare substanțială de la 9,66 lei/persoana/ luna, cât este in prezent, la 13 sau chiar 15 lei. Ediul a explicat ca măsura va fi necesară in condițiile in care costurile pentru colectarea si depozitarea gunoiului menajer nu vor fi acoperite integral din colectarea taxei, iar pentru asta ar fi necesar sa crească, semnificativ, cantitățile de deșeuri reciclabile colectate selectiv. Pentru anul in curs se estimează ca municipalitatea ar trebui sa cheltuie de la bugetul local cca. un milion de lei pentru achitarea facturilor către operatorul regional de salubritate.

Primarul pascanean a recunoscut ca o parte din problemele întâmpinate de cetățeni in colectarea selectiva sunt din cauza administratiei locale. Multi locatari de la bloc au reclamat ca nu sunt suficiente containere si nu au fost încă amenajate platformele de depozitare, dar sunt si situații in care sacii de gunoi sunt aruncați pe jos, spune edilul.

In același context primarul pascanean a anunțat ca in suburbii au rămas doar containerele pentru sticla iar celelalte au fost relocare in cartierele de blocuri. La case, colectarea selectiva se va face din fata portii, o data pe săptămână, la fel ca si gunoiul menajer.

Aceleași probleme sunt înregistrate si in alte localități din județ si din țară. Pentru o mai buna colectare selectiva, autoritățile locale desfășoară ample campanii de informare si distribuie cetățenilor saci de depozitare. La Pașcani primarul a spus ca nu are bani pentru saci si ca a trecut momentul pentru continuarea campaniilor de informare. Marius Pintilie a anunțat ca polițiștii locali au început sa dea amenzi celor care nu respecta regulile de colectare si depozitare.

Reacția edilului este greu de înțeles in contextul in care Primăria are in depozite stocuri de materiale de informare, de la pliante pana la sepci tricouri si rucsacuri trimise de asociația județeană de salubritate ADIS. Administratorul public a spus ca vor fi distribuție cetățenilor, in perioada următoare.

Menționăm ca in perioada in care a fost consilier local, actualul edil Marius Pintilie a susținut ca taxa de salubritate trebuie diminuată sau chiar eliminată deoarece reprezintă o povara, mai ales pentru genții economici. De asemenea cetățenii din suburbii ar trebui sa achite o taxa mai mică de 4,47 lei/persoana/luna, la fel ca cei din comunele din judet, deoarece cele cinci localități componente ale municipiului, Lunca Blagesti, Gastesti, Bosteni si Sodomeni au fost declarate zone rurale.

DE LA ACELAȘI AUTOR

Primarul si consilierii PNL-Pro Romania, reclamati la DNA pentru abuz in serviciu

Primarul municipiului Pascani si consilierii locali din PNL si Pro Romania au fost reclamati la DNA si...

Sedinta pentru rectificari bugetare si modernizarea  unor strazi

Legislativul pascanean este convocat in sedinta ordinara, pe 28 octombrie de la ora 09.00. Pe ordinea de...

Bataie de joc la adresa unor societati comerciale. Conditii si probleme in plus pentru obtinerea acordului de functionare

Situatie confuza la Primaria Pascani privind eliberarea Acordului de Functionare pentru unele societati care isi desfasoara activitatea...

Pascaniul cauta teren pentru o noua cresa. Primarul a propus sa fie construita pe terenul alocat pentru doua blocuri ANL

Administratia locala din Pascani vrea sa construiasca o noua cresa, dar nu stie unde. Investitia ar urma...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI