22.9 C
Paşcani
vineri, august 6, 2021
22.9 C
Paşcani
vineri, august 6, 2021

Primarul ales, masuri radicale pentru colectare selectiva. Taxa de salubritate ramane la fel

Primarul ales al municipiului Pascani a anuntat masuri radicale pentru cresterea gradului de colectare selectiva a gunoiului menajer, asa incat municipalitatea sa nu mai fie nevoita sa acopere de la bugetul local o parte din facturile emise de operatorul judetean de salubritate.

In momentul de fata,  banii incasati din taxa de salubritate nu sunt suficienti,  iar cantitatile de gunoi coelctate si depozitate sunt tot  mai mari a precizat Marius Pintilie in cadrul unei conferinte de presa.

El a spus ca imediat dupa  ce va depune juramantul  va incepe o campanie de informare in randul populatiei si vor fi facute investitiile necesare pentru amenajarea platformelor de colectare selectiva inclusiv in suburbii. `De asemenea de la inceputul anului viitor ar urma sa fie aplicate amenzi acolo unde nu sunt respectate regulile.

Pintilie a facut apel la cetatenii municipiului sa colecteze selectiv gunoiul menajer asa incat cantitatea de deseuri reciclabile sa creasca in scurt timp, de la 5% cat este acum,  la 50% cat solicita Uniunea Europeana.

In cadrul aceleasi conferinte,  noul primar a anuntat ca urmeaza sa fie facute si o serie de modificari privind gestionarea serviciului de salubritate. Pintilie a spus ca gunoiul ar trebui colectat mai des, dupa acelasi orar si in suburbii si ca vor fi amenajate platforme pentru colectare selectiva in anumite puncte pentru cei care locuiesc la case, pe strazi sau alei inguste, acolo unde nu pot intra masinile. In momentul de fata colectare se face  de la poarta fiecarui locatar, atat pentru deseul menajer, in pubele, cat si cel selectiv, in sacii speciali distribuiti de operator si administratia locala, metoda care va fi pastrata.

De asemenea, taxa de salubritate ramane , deocamdata,  nemodificata. Pintilie a anuntat ca ar putea diminuata doar daca vor creste cantitatile de deseuri reciclabile suficient de mult pentru scaderea semnificativa a costurilor pentru serviciul de salubritate.

In acelasi context,  Claudiu Bodoasca, viitorul administrator public,  a precizat ca  trebuie clarificata si modalitatea regularizarii taxei de salubritate la societatile care au solicitat plata in functie de cantitatea de gunoi. Ea se face o data pe an,  in luna noiembrie,  pe baza datelor furnizate de operator in urma cantaririi cantitatilor preluate.

Mentionam ca societatea noului primar a contestat in instanta taxa de salubritate,  pe motiv ca desurile de la magazine sunt transportate si selectate la Lespezi.

In replica, reprezentantii fostului operator local de salubritate au aratat ca la pubelele din oras au fost gasite ambalaje si boluri de casa de la Lorimer.  De asemenea Marius Pintilie a spus cand era consilier local ca Primaria Pascani trebuie sa sustina de la bugetul local plata facturilor pentru operator,  daca sumele incasate din taxa de salubritate nu sunt suficiente, si ca taxa de salubritate trebuie diminuata pentru ca este prea mare.

 

 

 

Ce părere ai?

Meteo

Paşcani
nori împrăștiați
22.9 ° C
27.2 °
18.7 °
41 %
5.4kmh
46 %
joi
23 °
vin
30 °
sâm
28 °
Dum
32 °
lun
33 °

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Un sistem putred, in care omul nu conteaza!

Urmăresc cu uimire șirul evenimentelor privitoare la copiii obligați să meargă pe jos, printre mașini, câțiva km zilnic, până la locația provizorie, după ce...

Politica si cadourile pentru copii

Festivitatile programate la Pascani pentru Ziua Nationala a Romaniei sunt blocate. Daca vineri nu se va intampla o minune, pe 1 Decembrie nu vor mai...

Administratie si politica, fara suflet

PSD Pașcani a uitat să facă politică în cei 8 ani de zile cât a fost la putere.  S-a văzut și la ședința în...

PULSUL ZILEI