14.4 C
Paşcani
joi, iunie 8, 2023

Planul de salvare al societatii de salubritate. Noul director cere intalnire cu asociatiile, reziliaza contractele paguboase si ii pune la munca pe casieri

Operatorul păşcănean de salubritate solicitată ajutorul populaţiei pentru achitarea datoriilor acumulate pentru depozitarea gunoiului menajer. Este vorba despre o restantă de peste 684 000 de lei înregistrată în ultimele luni de zile, prin neachitarea facturilor emise de Salubris SA.

Pentru evitarea unei noi interdicţii de depozitare şi prin urmare a blocării activităţii din Paşcani noul manager interimar a cerut o eşalonarea la plată a unei părţi din datorie, până la sfârşitul anului viitor.

Pentru suma de 306 785 lei reprezentând taxa de mediu, eliminată între timp de Guvern, societatea a dat Primăria în judecată după ce consilierii locali au refuzat să majoreze preţul ca să includă acest cost.
La asta se adăuga o amendă de 75.000 de lei de la Gardă de Mediu, de două ori mai mare decât dacă ar fi fost achitata, la timp, de fosta conducere.
Totodată noul director a solicitat Primăriei Paşcani să organizeze întâlniri cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari unde să se discute despre serviciile de salubritate. Leonard Ursu vrea să îi convinga pe locatari să îşi achite facturile restante iar pe şefii de asociaţie să îi găsească pe cei care nu au contracte încheiate sau nu au trecut toţi membrii de familie.

Tot pentru a reduce costurile ar urma să fie luate măsuri urgente pentru colectarea selectivă a deşeurilor, acţiune în care urmează să se implice şi muncitorii societăţii. De asemenea toate contractile încheiate cu societăţile comerciale urmează să fie verificate iar acolo unde unităţile nu plătesc salubritatea să fie luate măsuri.

Mai mult, casierii vor fi plătiţi în funcţie de cât aduc de pe teren. Vor avea o normă minimă de realizat, 70% din cât încasează cel mai bun dintre ei.
Operatorul de salubritate din Paşcani are nevoie lunar de cca 500.000 de lei pentru a putea supravieţui. Acum încasează mai puţin cu 100 000 de lei. Pentru a putea achita facturile şi salariile şi să fie onorate angajamentele de plată, noul director a început să taie din cheltuieli. O serie de contracte, dezavantajoase, au fost anulate iar cantităţile de materiale au fost diminuate.

De asemenea a crescut ponderea serviciilor de curăţenie prestate către Primărie, iar încasările din bugetul local vor fi mai mari.
În momentul de faţă societatea numără 88 de salariaţi. Începând de anul viitor populaţia va achita o taxă de salubritate, în loc de facturi, de câte 10,16 lei pe lună pentru primii doi membri din familie iar pentru următorii, câte 8 lei pe lună.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow