9.4 C
Paşcani
luni, martie 27, 2023

Zi de sărbătoare mâine – Sfântul Dimitrie. Hram în satele Heci şi Conteşti

Mâine, credincioşii ortodocşi îl prăznuiesc pe Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, ultima dintre cele mai importante sărbători ale toamnei. Ortodoxia serbează ziua prin hramuri, iar credincioşii prin jocuri cu foc. Este începutul iernii, potrivit tradiţiei populare. În preajma Pascaniului, bisericile din Heci şi Conteşti poartă numele acestui sfânt.

Pe 26 octombrie, credincioşii îl sărbătoresc pe Sfântul Dumitru, considerat a fi unul dintre cei mai importanţi sfinţi din calendarul creştin-ortodox. S-a născut la sud de Dunăre, în Bulgaria.

În toată viaţa lui a încercat să îi apere pe cei neputincioşi. Şi-a rostit cu îndrăzneala credinţă în Dumnezeu şi a defăimat închinarea păgânească, motiv pentru care a fost ucis.

La Heci şi Conteşti este mare sărbătoare, deoarece bisericile din cele două sate poartă numele sfântului. Se fac slujbe, atât cu o seară înainte, cât şi în ziua de 26 octombrie. Apoi, vor fi agape frăţesti.

Potrivit tradiţiei populare, în ajun de Sanmedru cine sare peste focurile vii aprinse pe dealuri este sănătos tot anul şi cine-i tânăr se căsătoreşte. Femeile împart covrigi şi roadele toamnei, nuci, mere, struguri şi prune uscate tuturor celor care sar peste foc. De asemenea, nu ai voie să speli haine şi nici să prepari mâncare la cuptor. Cei care nu dorm până după ora 12 noaptea vor fi mahmuri tot anul, iar cei care se culcă mai devreme de 12 vor fi norocoşi şi energici în următoarele 12 luni.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow