More

  Zi de sărbătoare mâine – Sfântul Dimitrie. Hram în satele Heci şi Conteşti

  Mâine, credincioşii ortodocşi îl prăznuiesc pe Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, ultima dintre cele mai importante sărbători ale toamnei. Ortodoxia serbează ziua prin hramuri, iar credincioşii prin jocuri cu foc. Este începutul iernii, potrivit tradiţiei populare. În preajma Pascaniului, bisericile din Heci şi Conteşti poartă numele acestui sfânt.

  Pe 26 octombrie, credincioşii îl sărbătoresc pe Sfântul Dumitru, considerat a fi unul dintre cei mai importanţi sfinţi din calendarul creştin-ortodox. S-a născut la sud de Dunăre, în Bulgaria.

  În toată viaţa lui a încercat să îi apere pe cei neputincioşi. Şi-a rostit cu îndrăzneala credinţă în Dumnezeu şi a defăimat închinarea păgânească, motiv pentru care a fost ucis.

  La Heci şi Conteşti este mare sărbătoare, deoarece bisericile din cele două sate poartă numele sfântului. Se fac slujbe, atât cu o seară înainte, cât şi în ziua de 26 octombrie. Apoi, vor fi agape frăţesti.

  Potrivit tradiţiei populare, în ajun de Sanmedru cine sare peste focurile vii aprinse pe dealuri este sănătos tot anul şi cine-i tânăr se căsătoreşte. Femeile împart covrigi şi roadele toamnei, nuci, mere, struguri şi prune uscate tuturor celor care sar peste foc. De asemenea, nu ai voie să speli haine şi nici să prepari mâncare la cuptor. Cei care nu dorm până după ora 12 noaptea vor fi mahmuri tot anul, iar cei care se culcă mai devreme de 12 vor fi norocoşi şi energici în următoarele 12 luni.

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Deputat Sorin Năcuță – schema românească de ajutor pentru sectorul HoReC, aprobată de Comisia Europeană

  Schema românească de ajutor pentru sectorul HoReCa, aprobată de Comisia Europeană . Comunicat de presă - deputat Sorin Năcuță. //

  Crimă în Brătești. Bătrân de 79 de ani, omorât din gelozie | FOTO

  Crimă în satul Brătești din comuna Stolniceni-Prăjescu. Un bătrân în vârstă de 79 de ani a fost găsit fără suflare în curtea unei localnice. Descoperirea șocantă a avut loc luni, 19 aprilie, la primele ore ale dimineții.

  Peste două mii de locuri libere pentru vaccinare cu Pfizer şi Moderna în tot judeţul

  Peste două mii de locuri libere pentru vaccinare cu Pfizer şi Moderna în tot judeţul. //

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI

  Nu esti conectat la internet