4.4 C
Paşcani
vineri, martie 31, 2023

Peste 1.600.000 de absențe în primul semestru la școlile din județ. Vezi clasamentul

Peste 1.600.000 de absențe în primul semestru la școlile din județ

În primul semestru al acestui an școlar elevii au lipsit de la ore de peste 1.600.000 de ori. Așa arată raportul Inspectoratului Școlar Județean Iași după ce au prezentat bilanțul pentru prima parte a anului de învățământ. Pe listă sunt școli generale dar și licee din oraș dar și comunele din împrejurimi. În top 10 se află Școala din Ciohărăni, Cozmești și Moțca. Conducerea ISJ spune că „este necesară intensificarea demersurilor de consiliere a elevilor şi părinţilor şi o redimensionare a acţiunilor manageriale şi didactice“ ca măsură privind reducerea numărul de absențe.

Elevii din judeţul Iaşi au reuşit să strângă în primul semestru al acestui an mai multe absenţe nemotivate comparativ cu aceeaşi perioadă a anului şcolar trecut. Mai exact, 1.609.895 absente dintre care 862.173 nemotivate. Chiar dacă nu s-a înregistrat o creştere masivă, anumite şcoli au ieşit în evidenţă în ceea ce priveşte numărul de absenţe nemotivate.

În topul făcut de Inspectorat sunt școli din comune, dar și din Hîrlău de la Liceul Tehnologic ce se află pe locul 12, urmeză Tg Frumos cu Școala Gimnazială “Ion Creangă” pe locul 18 și Pașcaniul cu Liceul Tehnologic “Mihai Busuioc” pe locul 20.

Conducerea ultimei unități menționate spune că o mare parte din elevii școlii sunt navetiști și acesta poate fi un motiv lipsa lor de la ore. La nivel de școală se iau de fiecare dată măsuri pentru reducerea absenteismului iar elevii și părinții să fie implicați în cât mai multe activități școlare.

Elena Pațiru , directorul Liceul Tehnologic „Mihai Busuioc” Pașcani –În urma informațiile adunate pentru a fi prezentat raportul la Inspectorat am constat că din total elevilor ce sunt la această școala, 35 dintre ei nu au venit la nici un curs din semestrul trecut. Astfel, peste 8.000 de absențe sunt de la ei. Sunt elevi care lipsesc de la ore, însă media ar fi de 10 absențe per elev. Încercăm tot timpul să-i atragem prin diferite programe, am luat legătura cu părinții plecați la muncă în străinătate, cu cei care au tutela lor pentru că avem și elevi de la Centre Sociale. Vrem ca în acest semestru să reducem numărul absețelor și elevii să vină cu drag la cursuri.” Declarația completă în cadrul știrilor INFOBIT.

În ceea ce priveşte repartizarea numărului de absenţe în funcţie de ciclul de studiu, elevii din învă­ţământul primar au lipsit de cele mai puţine ori în primul semestru al acestui an şcolar. La polul opus sunt elevii din învăţă­mântul profesional, care au reuşit să strângă un număr total de 268.512 absenţe, dintre care 154.908 au fost nemotivate. Cu alte cuvinte, fiecare elev din învăţământul profesional a lipsit, în medie, de 41,88 ori, iar 28,63 dintre aceste absenţe au fost nemotivate.

Ca măsuri de corectare a acestor creşteri, Ins­pectoratul Şcolar menţionează în raportul realizat de către instituţie faptul că „este necesară intensificarea demersurilor de consiliere a elevilor şi părinţilor şi o redimensionare a acţiunilor manageriale şi didactice“.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow