5.8 C
Paşcani
miercuri, decembrie 7, 2022

Percheziții la Ocolul Silvic din municipiul Pașcani. Anchetatorii au ridicat mai multe documente

Percheziții la Ocolul Silvic din municipiul Pașcani, miercuri, 28 septembrie. Poliția Română, prin Direcția de Investigare a Criminalității Economice – I.G.P.R., sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a căutat prin documentele instituției pascanene probe în două dosare penale, în care se efectuează cercetări, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală, spălarea banilor, tăiere fără drept de arbori din fondul forestier național și delapidare.

Subiectul este la nivel național, însă pe plan local, ar fi vorba despre o firmă din Suceava care a exploatat câteva mii de metri cubi de lemne din zece parchete de pe raza ocolului silvic pășcănean, din 2019 și până în prezent.

Oamenii legii au cerut toate documentele pentru plățile efectuate și alte acte care pot fi probe în dosare.

La nivelul județului, s-au făcut percheziții în patru ocoale silvice, la Pașcani, Podu Iloaiei, Răducăneni și Iași.

Potrivit unui comunicat de presă trimis de poliție, astfel de percheziții au avut loc la sediile a 17 ocoale silvice din întreagș țară, dar și la punctele de lucru – depozite ale unor societăți comerciale și se vor pune în aplicare 61 de ordonanțe, prin care s-a dispus ridicarea de înscrisuri de la persoanele implicate în activitatea infracțională. 

 „În fapt, s-a stabilit că două grupări, constituite în județul Suceava, ar controla 20 de societăți comerciale, cu obiect principal de activitate în domeniul silvic (…). Astfel, prin intermediul acestor societăți, din anul 2019 și până în prezent, ar fi efectuat diverse operațiuni ilicite (…).

Cele două grupări ar fi furnizat masă lemnoasă cu evidențierea parțială a volumului și/sau valorii acesteia, sens în care, în conivență cu beneficiarii, plata ar fi fost realizată, parțial, prin virament bancar, iar diferența, nefiscalizată, ar fi fost achitată, în numerar, prin intermediul unor persoane de încredere.

Din cercetări a reieșit că banii, rezultați din infracțiunile de evaziune fiscală, săvârșite prin modalitățile descrise mai sus, ar fi fost introduși într-un circuit cu caracter legal, fiind alimentate conturile deținute de către alte societăți comerciale, faptă ce întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de spălare a banilor” se arată în comunicatul de presă trimis de Poliția Română.

După efectuarea perchezițiilor domiciliare, echipele constituite, împreună cu organele de control din cadrul A.N.A.F. – Direcția Generală Antifraudă Fiscală și din cadrul Gărzii Forestiere, respectiv RNP Romsilva, vor efectua controale specifice și inventarieri ale materialelor lemnoase, în vederea luării măsurilor legale cu privire la operațiunile derulate de societățile comerciale în domeniul silvic.

De asemenea, vor fi citați mai mulți martori, în vederea audierii, activitățile urmând a fi desfășurate la sediul I.P.J. Suceava.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow