14.4 C
Paşcani
joi, iunie 8, 2023

Pascaniul pierde pe bandă rulantă procesele cu ARSACIS

Municipiul Paşcani a pierdut definitiv un important proces cu asociaţia judeţeană de apă şi canalizare, cu o miză de cca 3,5 milioane de lei. Pe data de 9 octombrie a.c. judecătorii Curţii de Apel Iaşi au respins  ( vezi aici ) recursul formulat de legislativul păşcănean după ce Tribunalul Iaşi a anulat o condiţie importanta impusă de consilierii păşcăneni, în momentul redelegarii serviciilor de apă şi canalizare societăţii Apavital.
Este vorba despre articolul 1 din Hotărârea nr 6 aprobată în şedinţă din 29 ianuarie 2016, prin care operatorul ieşean era obligat să achite societăţii Preş Serv Apa serviciile de epurare a apelor uzate conform cantităţii de apă înregistrată de contorul de la staţia de epurare, nu doar cantitatea de apă facturată la populaţie şi agenţii economici.
Articolul anulat de judecători a fost aprobat de 15 consilieri păşcăneni, la iniţiativa primarului Dumitru Pantazi iar trei dintre ei s-au abţinut: Ioan Danu, Benone Mihut şi Eugen Chiriac. În baza hotărârii fostul operator de apă şi canalizare a emis facturi către ApaVital parţial achitate până în prezent. Între cele două societăţi există şi un litigiu comercial pentru o sumă restanta de cca 3,5 milioane de lei. Operatorul ieşean refuza să o achite iar judecătorii i-au dat dreptate în timp ce PSA Paşcani susţine că orice serviciu prestart trebuie achitat şi aşteaptă o soluţie favorabilă.
Dacă şi acest proces va fi pierdut societatea va rămâne cu sumele înregistrate în contabilitate neachitate iar consilierii care au votat condiţiile impuse operatorului ieşean risca să fie traşi la răspundere. Asta deoarece inspectorii Curţii de Conturi imputa, de regulă, astfel de pagube, celor în cauză.

Menţionăm că la Tribunalul Iaşi se judecata încă un dosar deschis de ARSACIS împotriva Consiliului Local Paşcani, pentru anularea hotărârii prin care operatorul ieşean ar fi obligat să plătească o redevenţă la apă de 1,8 milioane de lei pe an, mai mult decât dublu faţă de suma încasată în acest sens de la păşcăneni din preţul apei. În acelaşi timp mai este în derulare încă un proces deschis de Primăria Paşcani, tot pentru plata redevenţei. Asociaţia a solicitat conexarea dosarelor, înainte de judecarea cauzei.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow