More

  Octombrie, luna preventiei cancerului la san

  Marcata in lume in fiecare an in octombrie, luna prevenirii cancerului la san are rolul de a atrage atentia si a obtine sprijin pentru sporirea constientizarii cu privire la aceasta boala, detectarea sa timpurie, tratarea si oferirea de ingrijiri paliative persoanelor care se confrunta cu ea.

  În fiecare an în întreaga lume se înregistrează aproape 1,4 milioane de cazuri noi de cancer de sân, iar aproape 500.000 de femei mor anual din aceeași cauză. În România 25 de femei sunt diagnosticate zilnic cu cancer  mamar, iar la nivel mondial în fiecare secundă o femeie moare.

  Factorii de risc sunt în primul rând de tip genetic, dar și vârsta, dereglările hormonale, obezitatea, fumatul și în general un stil de viață haotic, contribuie la apariția celulelor cu dezvoltare anormală (canceroase).

  Cancerul la sân, în cele mai multe cazuri, nu debutează brusc ci treptat, oferind suficiente semne de alarmă, de aceea este foarte important ca după apariția primei menstruații să-ți faci lunar o autoexaminare, fiind atentă la toate semnele și modificările aparute la nivelul sânilor.

  Depistarea cât mai precoce a cancerului de sân oferă o șansă mult mai bună de reușită a tratamentului. Dar, pe de altă parte, cunoașterea semnelor și simptomelor și autoevaluarea nu pot înlocui testele regulate precum ecografii sau mamografii, recomandate de medici în funcție de vârsta femeii. Aceste teste de screening pot ajuta la depistarea cancerului de sân în faze incipiente, chiar înaintea apariției oricărui simptom.

  Totul poate porni de la un simplu nodul.

  Cel mai frecvent simptom al cancerului de sân este apariția unui nodul sau a unei zone de țesut îngroșat, nedureroase, la nivelul sânului, cu margini neregulate.
  Există cazuri în care tumorile sunt moi și rotunjite. Ele pot fi chiar dureroase. Din acest motiv, este important ca orice modificare a sânilor sau orice nodul nou apărut să fie verificat de către un cadru medical cu experiență în diagnosticarea bolilor de sân.

  Alte simptome posibile ale cancerului de sân includ:

  • Tumefierea (umflarea) totală sau parțială a unui sân, în special în cazul în care aceasta apare pe o singură parte (chiar dacă nu se simte niciun nodul distinct);
  • Rash (iritație), încrețirea pielii sau apariția unei cruste la nivelul sânului;
  • Retracția pielii la nivelul unei zone a sânului;
  • Apariția unei senzații de durere în oricare dintre sâni, la nivelul mamelonului sau în zona axilei, fără a fi legate de menstruație;
  • Rash (Iritație) în jurul mamelonului sau apariția unei cruste la nivelul mamelonului (unele femei descriu această crustă ca fiind similară cu textura cojii de portocală);
  • Retragerea mamelonului spre interior;
  • Secrețiile mamelonare (altele decât laptele matern) apărute spontan, hemoragice sau incolore, în special cele unilaterale.

  În cazul în care identificați o schimbare inexplicabilă în forma sau dimensiunea sânilor, mai ales dacă aceste modificări sunt unilaterale, este bine să cereți părerea unui specialist (deși este normal ca o femeie să aibă un sân puțin mai mare decât celălalt, în cazul în care această asimetrie este recentă, ea trebuie verificată).
  Uneori, cancerul de sân se poate răspândi la nivelul ganglionii limfatici sub braț sau în jurul claviculei provocând un nodul sau o umflătură, chiar înainte ca tumora din țesutul mamar să fie suficient de mare pentru a fi simțită. Orice umflătură a ganglionilor limfatici ar trebui, de asemenea, raportată medicul specialist.

  Recomandări: 

  Cu toate că oricare dintre aceste simptome pot apărea și din alte cauze, altele decât cancerul de sân, este recomandat să le aduceți la cunoștință medicului de familie, astfel încât acesta să poată depista cauza sau eventual să continue investigarea prin analize și teste suplimentare.
  Deoarece mamografia nu depistează 100% toate cazurile de cancer de sân, este important ca orice femeie să fie conștientă de orice modificare apărută la nivelul sânilor și să cunoască semnele și simptomele unui cancer de sân. Prin efectuarea unei autoevaluări lunare a stării de sănătate a sânilor, fiecare femeie va fi capabilă să identifice mai ușor orice modificare apărută. Pe de altă parte, trebuie să țineți cont de faptul că prezența unora dintre simptomele prezentate mai sus, nu înseamnă în mod automat instalarea cancerului de sân. Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer prezent la femei la nivel mondial. În lume, există aproximativ 1,7 milioane de cazuri noi pe an, cancerul mamar fiind responsabil de 522.000 de decese în fiecare an. [GLOBOCAN 2012 http://gco.iarc.fr/today/home].
  Diagnosticul precoce rămâne piatra de temelie a controlului cancerului de sân. Atunci când este depistat timpuriu și în cazul în care tratamentul adecvat este disponibil, există o bună șansă să poată fi vindecat. În cazul în care este detectat cu întârziere, tratamentul curativ de multe ori nu mai este o opțiune. În astfel de cazuri, tratamentul poate doar îmbunătăți calitatea vieții și încetini progresia bolii, în timp ce terapia de susținere și paliativă trebuie să fie ușor accesibilă pentru a calma suferința pentru pacienți și familiile lor.

  Surse de informare: canceruldesan.ro/CNAS.ro/Daciaplant.ro/Daruiesteviata.ro

   

  loading...

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Explozie în Beirut Premier: 2.750 tone de nitrat de amoniu au fost la originea tragediei, erau depozitate necorespunzător de șase ani

  Premierul Hassan Diab a anunţat că aproximativ 2.750 de tone de nitrat de amoniu erau stocate în depozitul portului din Beirut unde s-a produs...

  Visul de a avea o afacere cu legume ecologice i-a readus pe 2 tineri care munceau în București, în satul bunicilor, din Iași. În...

  Laura și Antim Nechifor sunt 2 tineri care au revenit în satul bunicilor, din Iași, pentru a deschide o afacere cu legume ecologice. După...

  Pascaniul se pregătește de caniculă extremă

  Administrația locală din Pașcani se pregătește să facă față caniculei prognozate de meteorologi în luna iulie. In acest sens au fost luate măsuri cu...

  Opinii