4.2 C
Paşcani
joi, decembrie 2, 2021

O tânără gravidă din Pașcani și pruncul ei salvați printr-o operaţie la care au participat 10 medici

Operaţie complexă la Spitalul “Sfântul Spiridon”, în urma căreia un bebeluş şi mama acestuia au fost salvaţi. La operaţie a participat o echipă mixtă alcătuită din nu mai puţin de 10 medici pe diferite specializări.

O femeie de 35 de ani, din Paşcani, aflată în a 28-a săptămână de sarcină, a suferit o ruptură uterină care i-ar fi putut pune în pericol viaţa, dacă nu se intervenea imediat. “Pacienta avea deja un istoric medical care includea o ruptură uterină. Avea deja două cezariene, la ultima rezultând un copil mort deşi a fost o sarcină la termen. Deşi, în astfel de cazuri şi în condiţiile apariţiei unei noi sarcini, gravida trebuie să se protejeze la maximum, acest lucru nu s-a întâmplat în cazul pacientei noastre. Pacienta a fost la serviciu, un serviciu care, se pare, necesită multă muncă fizică. Spun asta, pentru că a mărturisit scurt, fiind în şoc hemoragic, că a cărat greutăţi, ceva”, a spus Monica Holicov, medic primar obstetrică – ginecologie la Maternitatea “Cuza Vodă”.

Iniţial, femeia a ajuns de urgenţă la Spitalul Municipal Paşcani, unde s-a ridicat suspiciunea de ruptură de splină pentru că medicii constataseră că avea în burtă 2-3 litri de sânge. S-a decis transferul imediat către Iaşi, mai ales că era vorba despre o gravidă. Dat fiind diagnosticul iniţial, s-a hotărât să se intervină la Spitalul Clinic de Urgenţă “Sfântul Spiridon” cu o echipă mixtă. “Am fost trei anestezişti, doi medici chirurgi, doi ginecologi şi trei neonatologi. Nu mai spun de numărul asistentelor medicale şi al infirmierelor care trebuiau să şteargă în permanenţă sângele. În cazul pacientei, ruptura s-a produs pe cicatricea veche, pe acolo a ieşit placenta şi acolo am intervenit noi, ginecologii. Operaţia a durat în jur de o oră şi jumătate, mai mult ca la cezariană. A trebui să-i scoatem în viaţă pe amândoi şi am reuşit”, a adăugat Monica Holicov.

Pentru că s-a aflat în hipoxie, bebeluşul de aproximativ un kilogram a fost imediat intubat şi transportat de echipa de neonatologi la Maternitatea  ”Cuza Vodă”. Pentru că îşi mai doreşte copii, medicii au trebuit să-i refacă uterul pacientei. Mama se află acum internată la ATI, în stare stabilă dar, dat fiind hemoragia suferită, are nevoie în continuare de sânge.

Sursa Ziarul de Iasi

DE LA ACELAȘI AUTOR

Medic de la Spitalul de Urgență Pașcani decorat de președintele țării cu ordinul “Meritul Sanitar”

Seful sectiei ATI de la Spitalul Municipal de Urgenta Pascani, medicul Sergiu Ungureanu, a fost decorat de...

FOTO/VIDEO Ziua Națională a României, marcată și în satul Soci

Ziua Nationala a Romaniei a fost marcata si in satul Soci. La biserica de lemn, inchinata ostasilor...

FOTO/VIDEO – Paradă militară, de Ziua Națională a României, la Lespezi

Lespezenii s-au bucurat miercuri, de Ziua Nationala a Romaniei, asa cum nu au facut-o niciodata, la ei...

Ziua Națională a României, în orașul Hârlău – FOTO/VIDEO

Ziua Națională a României a fost sărbătorită și la Harlau. Evenimentul a început de la ora 10:30,...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI