19.7 C
Paşcani
sâmbătă, iunie 15, 2024

Noaptea Muzeelor, la Todirești – centrul satului a prins viață ca odinioară – FOTO/VIDEO

Sfarsitul de saptamana a adus la Todiresti un eveniment in premiera, incarcat de traditii. Un muzeu privat, infiintat de localnicul, Danut Garbia, s-a alaturat institutiile de cultura din toata Europa, la cea de-a XVII-a editie a Noptii Muzeelor. Asadar, sambata, 11 iunie, de la ora 19:00, in mijlocului satului din Todiresti, traditiile au devenit punct de atractie.


Vizitatorii care au pasit pragul muzeului, cu peste cinci de obiecte vechi, au fost primiti cu paine si sare.

Organizatorul a facut totul ca evenimentul sa fie unul de succes si a pregatit si un program artistic traditional. Inainte de a incepe spectacolul a prezentat si o indeletnicire veche si anume, prelucrarea cânepii și utilajele folosite în acest scop.

Folclorul romanesc a rasunat in centrul satului datorita tinerelor talentate, Ana Maria Ignat si Dumitrita Lepciuc, dar si a Grupului “Flori de Mai” din Todiresti si a Ansamblul “Busuiocul” din Harmanesti.


Muzeul va fi inclus si intr-un proiect pentru promovarea obiectivelor turistice din teritoriul Grupului de Actiune Locala Siret-Moldova, din care face parte si comuna Todiresti.

Gheorghita Barau, managerul acestui GAL, i-a indemnat pe localnici sa il sprijine pe Danut Garbia in pastrarea traditiilor, prin daruirea de obiecte vechi din gospodariile de altadata.

Povestea muzeului va fi prezentata pe larg, zilele urmatoare, intr-un reportaj filmat de o echipa BIT TV.

Alte articole

Mass Image Compressor Compressed this image. https://sourceforge.net/projects/icompress/ with Quality:70