8.6 C
Paşcani
vineri, aprilie 26, 2024

Motive pentru blocarea master-planului judeţean de salubritate. Liderul opoziţiei nu respecta hotărârile aprobate chiar de el

Pascaniul s-a făcut, din nou, de ruşine la nivel judeţean prin prestaţia lamentabilă a unor consilieri locali. Fără să citească cu atenţie documentele puse în discuţie şi fără să respecte hotărârile aprobate de foştii aleşi locali, consilierii liberali au incercat să blocheze, pentru a doua oara, aprobarea unei modificări la contractul de delegare a serviciului de salubritate semnat cu operatorul local, care face posibilă modernizarea serviciilor, scăderea taxei şi colectarea selectivă la standardele cerute de UE. Mai exact consilierii din opoziţie au vrut să împiedice, sau măcar să întârzie licitaţia pentru desemnarea operatorului regional, pe motiv că nu au avut timp suficient pentru a se documenta, fără a ţine cont de răspunsurile date de specialiştii asociaţiei judeţene din care municipiul face parte.

Legislativul păşcănean s-a întrunit din nou în şedinţă, de acesta dată de urgenţă, pentru a nu bloca un proiect de aproape 70 de milioane de Euro din fonduri comunitare, la nivelul întregului judeţ.

Şedinţa a avut loc luni 4 decembrie de la ora 10.00, la câteva zile după ce saptamana trecută proiectul de hotărâre nu a fost votat şi de consilierii din opoziţie.

Pentru început, secretara Primăriei, Irina Jitaru, a făcut o cronologie a hotărârilor votate de consilieri privind serviciul de salubritate, documente obligatorii care produc efecte deja efecte.

La data de 13 martie 2009, la iniţiativa fostului primar PNL, Grigore Craciunescu consilierii au aprobat aderarea municipiului la ADIS, cu scopul că “asociaţia judeţeană de salubritate să implementeze şi să opereze un sistem integrat de management al deşeurilor, eficient din punct de vedere ecologic şi economic, conform cu prevederile legislaţiei naţionale şi comunitare în domeniul gestiunii deşeurilor…”

Câteva luni mai târziu, pe 4 Mai, aceiaşi consilieri aprobă actul constitutiv şi statutul ADIS, tot la cererea primarului Craciunescu, care mai apoi sunt completate cu acte adiţionale aprobate prin HCL 78 din 29 iulie 2011.

Mai mult, pe 9 august 2012 prin HCL 86 consilierii păşcăneni, printre care şi liberalul Marius Pintilie,  aprobă studiile de fezabilitate pentru realizarea investiţiei în judeţ, planurile tarifare şi o declaraţie prin care municipalitatea se angajează să nu delege serviciile de salubritate unui alt operator. După câteva săptămâni de zile,  pe 30 august consilieri au aprobat delegarea serviciilor de salubritate societăţii locale,  care funcţiona deja din anul 2011, pentru o perioadă de 15 ani- până în 2027,  cu posibilitatea de prelungire pe încă 5 ani, contrar obligatiilor asumate ca membru al asociaţiei. Delegarea a fost făcută fără ca societatea păşcăneană să aibă licenţa de operare, situaţie nerezolvată până acum.

În aceste condiţii reprezentanţii ADIS au solicitat modificarea contractului de delegare,  în sensul limitării până la data când va fi desemnat în urma licitatiei, noul operator judeţean. Consilierul PSD Vasile Haldan a propus ca limitarea sa fie aprobată doar pentru serviciile care urmeaza să fie delegate şi anume colectarea şi transportul,  urmand ca societatea păşcăneană să rămână cu maturatul stradal, ecarisajul, dezinsecţia şi deratizarea.

Situaţia a fost explicata şi de jurista asociaţiei. Contractul de delegare cu societatea din Paşcani este lovit de nulitate iar problema poate fi rezolvată prin aprobarea unui act adiţionala,  aşa cum s-a întâmplat şi în alte comune din judeţ.

Surprinzător, consilierii din opoziţie i-au luat la întrebări pe reprezentanţii ADIS,  de ce nu au dat Primăria în judecată pentru anularea hotărârii.

Răspunsul a fost pe măsură: “Nu asta este soluţia având în vedere că este un proiect care vizează întreg judeţul. Idea este sa il facem să funcţioneze nu să stăm în instante, să colaborăm…!”

Reprezentanţii asociatiei au fost chestionati  de consilierii din opoziţie şi despre obligaţiile pe care le are municipiul Paşcani în acest proiect, care până în prezent nu au fost îndeplinite. Este vorba despre amenajarea a câteva sute de platforme betonate,  unde vor fi amplasate containere pentru depozitarea gunoaielor, investitie în aşteptare din cauza întârzierii realizării cărţilor funciare. Aleşii locali au aflat că astfel de probleme sunt în tot judeţul şi că noul operator îşi va putea desfăşura activitatea şi fără amenajarea platformelor, la locurile indicate deja de administratia locală, până la rezolvarea problemei.

De asemenea consilierii PNL au încercat să găsească justificări pentru blocarea proiectului,  în modul cum va fi făcută plata serviciului de salubritate, noului operator. Asta deşi în anul 2012 Consiliul Local a aprobat planul tarifar pentru întreg judeţul inclusiv,  de legislativul păşcănean. Informaţiile sunt deja publice şi ar fi trebuit să fie cunoscute de aleşii locali.

Conform acestui document în anul 2019 populaţia va plăti o taxă lunară de salubritate de 9,07 lei/persoană/în oraşe sau 4,20 lei la sate iar agenţii economici câte 365,9 lei/tonă (inclus TVA). Taxele sunt stabilite până în anul 2038 şi vor ajunge la 13,30 lei pentru populaţia de la oraşe, 6,16 lei pentru comune şi 385,7 lei/tonă pentru agenţii economici. Plata operatorului se va face în funcţie de cantitatea de gunoi preluată şi transportată,  din taxa de salubritate încasată de Primărie de la populaţie prin intermediul Serviciului de Finanţe Publice Locale.

La solicitarea executivului reprezentanţii asociaţiei au explicat şi care sunt riscurile pentru Paşcani,  în situaţia în care proiectul de hotărâre propus de primar nu ar fi fost aprobat. Activitatea de salubritate ar fi fost blocată pe motiv ca municipalitatea nu ar fi avut unde să transporte şi sa depoziteze gunoiul menajer. Asta deoarece rezidurile strânse trebuie mai întâi sortate la staţia de la Ruginoasa,  investiţie de care pot beneficia doar membri asociaţiei judeţene iar gunoiul nu mai poate fi depozitat în alt judeţ.

Juriştii ADIS au atras atenţia că finanţatorii europeni vor să introducă reguli noi pentru atragerea răspunderii materiale a consilierilor care blochează astfel de proiecte,  după ce ele au fost deja asumate de municipalitate. În acest caz Pascaniul a beneficiat deja de investiţii pentru sigilarea gropii de gunoi de la Valea Seacă,  pentru achiziţionarea a sute de pubele şi pentru realizarea staţiei de transfer de la Ruginoasa.

Consilierii din opoziţie nu au ţinut cont de informaţiile primite şi de avertizările reprezentanţilor asociaţiei şi nici de adresele primise de Prefectura şi Consiliul Judeţean Iaşi. Ei s-au abţinut de la vot pe motiv că nu sunt convinşi că este bine pentru Paşcani şi că mai au nevoie de timp pentru documentare.

Modificarea contractului de delegare a fost votată doar cu  11 voturi de consilierii PSD şi Sorin Olariu de la PMP. Suficiente de acesta data, susţine primarul Dumitru Pantazi şi preşedintele de şedinţa, după consultarea cu juriştii Prefecturii şi ai asociaţiei judeţene ADIS. Rămâne de văzut dacă hotărârea va fi atacată sau sau dacă va trece de controlul de legalitate.

Alte articole