10.1 C
Paşcani
luni, noiembrie 29, 2021

Mii de funcționari primesc spor de 15% pentru radiații în baza unor măsurători “umflate” de 1.400 de ori de o firmă privată

Mii de funcționari primesc spor de 15% din salariu, pentru radiații, în urma unor măsurători făcute de o firmă privată. Același serviciu poate fi făcut, gratuit, de autoritatea în domeniul comunicațiilor. Sute de instituții ale statului au contracte cu firma privată. Una singură a cerut și o verificare. Nivelul radiațiilor găsit de ANCOM a fost de peste o mie de ori mai mic decât cel în baza căruia sunt acordate sporuri. 

Sute de instituții publice din România au încheiat contracte cu o firmă privată pentru servicii de măsurare a radiațiilor, în contextul în care acest serviciu este oferit gratuit de ANCOM – Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații.

După ce primarul Sectorului 1 a cerut ANCOM măsurarea radiațiilor de la Administrația domeniului public, a ieșit la iveală că raportul firmei private conținea cifre de aproape 1.400 de ori mai mari. Pe baza acestor cifre, toți angajații ADP Sector 1 au primit 15% în plus la leafă, ca spor de radiații, mai bine de patru ani.

Digi24 l-a găsit pe patronul firmei care a măsurat radiațiile în toată țara, iar explicațiile sale sunt vagi și neconcludente. El recunoaște că rapoartele sale sunt cheia acordării sporului de 15% în instituțiile publice.

Firma Arexman Construct din București a primit în ultimii ani 413 contracte din bani publici, fără licitație, de la sute de instituții publice din România, pentru măsurarea nivelului radiațiilor.

Fiecare contract are o valoare de câteva mii de lei și stă la baza acordării sporului de 15% în plus la salariu, dacă nivelul radiațiilor la locul de muncă este peste o valoare stabilită de lege. Același serviciu îl oferă, gratuit, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, pe baza unei simple cereri.

Cristin Popa, director Monitorizare și Control ANCOM: Noi utilizăm echipamente profesionale, calibrate conform normelor și măsurătorile le efectuăm conform standardelor

Recent, Primăria Sectorului 1 a cerut Autorității de reglementare în comunicații să măsoare nivelului radiațiilor în clădirea în care funcționează Administrația Domeniului Public.  Concluzia a fost că măsurătoarea firmei private avea un rezultat de aproape 1.400 de ori mai mare.

Reporter: Cum a ieșit acea măsurătoare?

Mircea Manolescu, patronul Arexman: În momentul acesta nu am datele sub ochi, ca să văd ce s-a întâmplat, dar sigur după ce mă uit pe buletinul respectiv o să pot să vă spun.

Reporter: Îl avem noi, îl am la mine.

Mircea Manolescu, patronul Arexman: Depinde de moment și de poziția în care se măsoară.

Reporter: Înțelegeam dacă era dublu, triplu, de zece ori mai mare, dar de 1.400 de ori!

Mircea Manolescu, patronul Arexman: Cu siguranță există o explicație, putem s-o vedem împreună.

Reporter: Ne-o puteți arăta?

Mircea Manolescu, patronul Arexman: În momentul ăsta nu sunt pornit pe problema asta, pentru că am altă problemă de rezolvat.

Întrebat dacă aparatul cu care a măsurat este omologat, patronul firmei private a evitat un răspuns clar.

Mircea Manolescu, patronul Arexman: Sigur, sigur. Omologat… A fost testat de către cei de la Craiova, bineînțeles, ca să pot să fac măsurători cu el și este în consecință cu această omologare.

Reporter: Cei de la Craiova, la cine vă referiți?

Mircea Manolescu, patronul Arexman: Hmmm, dacă aveți buletinul, înseamnă că puteți să vedeți și certificarea în România. Vă uitați pe ultimele 3 pagini și vedeți că este acolo.

Reporter: Aceste aparate pe care le folosiți dumneavoastră nu ar trebui să fie omologate de statul român?

Mircea Manolescu, patronul Arexman: Suntem europeni, deci ar trebui să fie o instituție din Europa.

Reporter: Pe al dumneavoastră cine l-a omologat?

Mircea Manolescu, patronul Arexman: În Craiova.

După măsurătorile ANCOM, conducerea ADP Sector 1 a decis demararea unei anchete interne.

Reporter: În contextul în care măsurătorile pe radiații au ieșit de 1.400 de ori mai mici, se mai dă sporul de 15% pentru radiații la ADP Sector 1?

Dumitra Matei, director general al ADP Sector 1: Nu știu. E în discuție acest subiect. O să luăm măsurile care se impun, în scurt timp.

Conform raportului efectuat pentru ADP Sector 1, firma privată a folosit un aparat fabricat în Taiwan, care are un certificat de etalonare, nu de omologare. Aparatele ANCOM sunt fabricate în Germania și sunt omologate.

Reporter: Toate contractele cu aceste instituții publice au același obiect, măsurarea radiațiilor?

Mircea Manolescu, patronul Arexman: Da, la unele sunt radiații ionizante, diverse, toate pe competența mea.

Reporter: Știați că rapoartele dumneavoastră stau la baza sporului de 15%, pe care îl iau toți salariații din acea instituție?

Mircea Manolescu, patronul Arexman: Este o ușă deschisă către ceea ce conducerea instituției ar dori să facă.

Rezultatele ANCOM de la ADP Sector 1 pun sub semnul întrebării toate celelalte măsurători făcute de firma privată pentru sute de instituții de stat. Implicit, și sporurile primite de mii de funcționari.

Sursa Digi 24

DE LA ACELAȘI AUTOR

Gemuri și dulcețuri pentru iarnă – 10 rețete

Ne apropiem cu pași repezi de iarnă, așa că este timpul ideal pentru a face gemuri și...

Într-un sat din India fiecare nume e un cântec unic. Cum primesc sătenii melodia care îi va însoți toată viața

Într-un sat îndepărtat din Meghalaya, locuitorii au trei nume: un nume obișnuit, o melodie distinctă și o...

Ana Maria Popescu a fost declarată cea mai bună spadasină a lumii pentru a 5-a oară

Federația Internațională de Scrimă a desemnat-o pe Ana Maria Popescu cea mai bună spadasină a lumii. „Medalia olimpică...

Seful Inspectoratului de Politie Iasi, Costel Gîtlan, a fost înaintat la gradul de chestor de poliţie

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a semnat decretul prezidențial privind înaintarea în gradul profesional de chestor de politie...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI