9.1 C
Paşcani
vineri, aprilie 26, 2024

Marea debransare: reguli inutile, taxe mari, discursuri populiste

Politicienii pascaneni mai mult ii incurca decat ii ajuta pe locatarii de la bloc, de cand regia locala de termoficare a incetat furnizarea apei calde si a caldurii. Primarul si consilierii locali nu isi asuma responsabilitatea de a clarifica, dincolo de orice dubiu, daca RAGCL va mai furniza sau nu caldura la iarna, in timp ce conducerea unitatii a solicitat aprobarea de disponibilizari colective si a unui buget fara resursele financiare necesare pentru reluarea activitatii.

Sorin Olariu a facut apel la primarul si consilierii PSD sa informeze abonatii RAGCL ce au de facut. Consilierul PMP spune ca, din punctul lui de vedere, singura solutie este debransarea si montarea de centrale de apartament.

Nu au scapat de critici nici cei din opozitie. Olariu le-a solicitat liberalilor sa renunte la discursul populist privind soarta RAGCL.

De cealala parte, consilierii din opozitie au sustinut, tot intr-o conferinta de presa, ca regia pascaneana de termoficare ar trebuie sa functioneze, in continuare, si sa isi adapteze activitatea, in functie de numarul de abonati iar resursele financare nesecare mentinerii sistemului sa fie alocate de la bugetul local.

Intre timp pascanenii continua sa depuna cereri de debransare. Pana acum s-au adunat peste 400 de astfel de solicitarii. In unele cazuri, de la un bloc intreg . La G2 din cartierul Integrata, toti proprietarii de garsoniere vor sa se debranseze, unii de voie, altii de nevoie. Unii sunt nemultumiti ca au fost obligati sa faca investitii, altii sunt bucurosi ca scapa de plata cotelor comune.

Apar insa complicatii in zonele unde conform unei hotarari a Consiliului Local, sunt interzise debransarile. De asemenea multi cetateni nu sunt de acord cu plata taxei de debransare, prea mare si nedrepta in conditiile in care renunta la RAGCL, de nevoie dupa intreruperea furnizarii caldurii si apei calde.

O alta problema este ca muncitorii RAGCL reusesc sa rezolve doar cate 2- 3 cereri pe zi, iar in acest ritm, pana la iarna, nu vor fi debransate toate apartamentele de la sistemul centralizat. Problemele ar trebui discutate si rezolvate cat mai repede de administratia locala si cei din conducerea regiei, spune consilierul Olariu.

Mentionam ca pentru reluarea furnizarea apei calde, regia trebuie să achite din încasările proprii 430 000 lei şi încă câteva facturi în avans distribuitorului de gaz pentru a deschide robinetele, bani pe care nu îi are în casierie. De asemenea consumul de gaz necesar incalzirii apei ar costa mai mult decât producţia facturată. La aceste cheltuieli se adăugă şi cele materiale şi de personal care de asemenea nu pot fi acoperite din încasarea facturilor restante. De asemenea pentrur elaurea furnizarii caldurii preţul serviciilor ar trebui recalculat din cauza numărului tot mai mic de clienţi şi ar ajunge aproape dublu faţă de acum, după valul de debranşări şi pierderea celor mai importanţi clienţi, şcolile şi grădiniţele unde urmează să fie moţate centrale proprii. În momentul de faţă preţul de producţie al căldurii şi apei calde este de 747, 32 lei lei/gigacalorie, inclus TVA, cel mai mare din ţară. După recalculare, pentru acoperirea costurilor, ar putea ajunge la cca 1500 lei/pentru fiecare gigacalorie. Bugetul si organigrama regiei urmeaza sa fie aprobate in sedinta de la sfarsitula cestei luni in contextul in care consilierii locali au dat mandat directorului regiei sa declanseze procedura de intrare in insolventa.

Alte articole