19.1 C
Paşcani
sâmbătă, mai 4, 2024

Mai puține zile de concediu medical pentru românii care călătoresc în țări cu risc epidemiologic ridicat

Noile reglementări vor intra în vigoare de la data de 1 august. Până acum, românii care călătoreau în țări cu risc epidemiologic ridicat primeau 14 zile de concediu de carantină. Acum, vor beneficia de doar 5 zile.

Până la începutul lunii august când va intra în vigoare ordonanța de urgență vor fi actualizate și normele de aplicare ale actului normativ.

Mai puține zile de concediu medical pentru românii care călătoresc în țări cu risc epidemiologic ridicat

Statul nu va mai plăti 14 zile de concediu medical (de carantină) pentru persoanele care au călătorit în scop personal în țări cu risc epidemiologic ridicat. Ordonanța de Urgență a fost aprobată de Guvern în ședința de miercuri, 30 iunie, la inițiativa Ministerului Sănătății și a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

“Persoanele care se deplasează în interes personal în zone în care există epidemie, risc epidemiologic sau biologic cu un agent înalt patogen, deși cunosc aceste condiții la momentul deplasării și care, la întoarcerea în România,

 pentru a nu deveni factori de risc pentru persoanele cu care vin în contact, intră în concediu de carantină, vor beneficia de indemnizație suportată din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) pentru o perioadă de 5 zile, față de 14 zile, cum a fost prevăzut până acum”, se arată în comunicatul , Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Potrivit CNAS, actul normativ prevede mai multe reglementări prin care se dorește echilibrarea veniturilor alocate bugetului FNUASS cu sumele reale suportate de fond pentru plata indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate.

“În acest sens, baza maximă de calcul lunară a indemnizațiilor de asigurări sociale, în cazul persoanelor fizice care nu realizează venituri și se asigură opțional pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate se determină ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni ale celor 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, până la limita valorică lunară a 3 salarii minime brute pe țară (în prezent, limita este de 12 salarii minime brute pe țară lunar)” se arată în comunicatul de presa al Ministerului Sănătății.

Continuarea pe Fantik

Alte articole

Mass Image Compressor Compressed this image. https://sourceforge.net/projects/icompress/ with Quality:70