2 C
Paşcani
joi, decembrie 9, 2021

Un lac de dimensiunile orașului Ploiești a dispărut fără urmă, în doar o săptămână. Cum se explică situația

Un lac înghețat din Antarctica de Est a dispărut complet în mai puțin de o săptămână, iar oamenii de știință suspectează încălzirea globală drept cauză a evenimentului atipic.

Oamenii de știință au folosit imagini radar pentru a urmări incidentul ce a avut loc pe calota glaciară Amery. Scurgerea a avut loc în iunie 2019, în timpul iernii de la Polul Sud.

Oamenii de știință cred că greutatea apei ce a rezultat în urma topirii gheții și a zăpezii a dus la acumulări mari în adâncimile lacului. Pur și simplu, presiunea imensă a rupt stratul de gheață de dedesubt, într-un eveniment cunoscut ca o hidrofractură.

Se estimează că între 600 și 750 de milioane de metri cubi de apă s-au scurs în ocean. Cantitatea de apă este similară cu cea din Lacul Sfânta Ana (600 mil. mc) sau din Lacul Roșu (700 mil. mc).

După incidentul scurgerii, în locul lacului a rămas o depresiune similară cu un crater în suprafața gheții, aceasta având cam 11 kilometri pătrați. În comparație, lacul ar fi avut o suprafață de 60 de kilometri pătrați, o dimensiune comparabilă cu cea a orașului Ploiești.

Această depresiune, cunoscută ca o dolină de gheață, conținea rămășițele frânte ale stratului de gheață ce acoperea lacul.

”Credem că greutatea apei ce s-a acumulat în acest lac a creat o fisură în stratul de gheață de la fundul apei, un proces cunoscut ca hidrofractură, cauzând apa să se scurgă în oceanul de dedesubt”, afirmă autorul studiului, Roland Warner, glaciolog în cadrul University of Tasmania.

Sursa Fanatik

DE LA ACELAȘI AUTOR

Cum arată o zi de tratament a unui bolnav de Covid-19 nevaccinat. Imagini de la o clinică din Germania

O clinică din Germania a postat pe rețelele sociale imagini tulburătoare cu privire la cum arată o...

Un nou caz cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 a fost confirmat în România

Un nou caz cu varianta OMICRON a virusului SARS-CoV-2 a fost confirmat în România. Este vorba despre un...

Construcția Spitalului Regional de Urgență Iași intră în linie dreaptă (P)

Finalizarea licitației de proiectare a fost doar primul pas în direcția construcției primului spital regional de după...

Deputatul Vasile Toma: Comitet interministerial pentru A7 si A8

Am organizat, impreuna cu colegii parlamentari social-democrați din Iasi, intalnirea solicitată de societatea civilă ieseana, cu presedintele...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI