27.4 C
Paşcani
sâmbătă, august 13, 2022

Lupte la baionetă la Mircești: șapte consilieri maziliți de ceilalți membri ai Consiliului Local

Șpte consilieri au fost maziliţi de ceilalţi membri ai Consiliului Local. Prefectul s-a sesizat şi a atacat toate hotărârile adoptate în acest sen. În acelaşi timp, cei daţi afară din CL s-au adresat şi ei instanţei şi doi au obţinut deja reconfirmarea mandatelor

Comuna Mirceşti rămâne una greu de guvernat. Exasperat de lipsa de eficienţă a Consiliului Local sau, poate, de incapacitatea de a stabili un mod de colaborare între consilierii USR şi cei ai PNL (sunt şase aleşi din fiecare tabără), primarul a încercat să scape de „rebeli”: în şedinţa din 6 aprilie, consilierii liberali şi singurul consilier de la PSD au fost excluşi din CL prin votul celorlalţi consilieri, de la USR. Dar cum a fost posibil aşa ceva?

Preşedintele de şedinţă şi secretarul Primăriei Mirceşti s-au bazat pe articolul 204 din Codul administrativ ca să justifice în proiectul de hotărâre anularea mandatelor celor şapte consilieri: „lipsa nemotivată de la mai mult de 3 şedinţe ordinare şi/sau extraordinare consecutive ale consiliului, desfăşurate pe durata a trei luni calendaristice”, respectiv „lipsa nemotivată de la 3 întruniri ale consiliului, convocate pe durata a 3 luni calendaristice, care determină imposibilitatea desfăşurării, în condiţiile legii, a şedinţelor ordinare şi/sau extraordinare”. Primarul Leon Bălteanu crede că „trei luni calendaristice” pot să fie de exemplu decembrie, ianuarie şi februarie, şi nu neapărat trei luni din interiorul unui an calendaristic, adică doar din ianuarie până în decembrie. „Codul administrativ se aplică pe durata mandatului, nu doar pe câte un an calendaristic”, ne-a spus primarul Mirceştiului.

Ziarul de Iaşi a mai relatat despre disfuncţionalităţile din CL. „Cel mai tare îi doare că şedinţele Consiliului Loal sunt transmise în direct”, ne-a declarat Leon Bălteanu. El a adăugat că i-a cerut ajutorul lui Costel Alexe pentru detensionarea situaţiei, dar fără niciun rezultat. Dimpotrivă.

16 procese pe rol deschise în această primăvară

Din cealaltă tabără politică, fostul primar al comunei, Petre Antăluţ, spune că totul e un abuz în serviciu. „Secretarul a trecut la USR şi este total împotriva noastră”, a spus el. Acum consilier local, Antăluţ a precizat că într-o şedinţă „ne-au dat afară şi au aprobat bugetul în 5 oameni din 13, câţi are Consiliul Local”, iar în a doua şedinţă, „probabil că cei de la Finanţe le-au spus că nu sunt conforme documentaţiile pentru adoptarea bugetului şi au mai aprobat o dată bugetul, pe 13 aprilie”. Toate aceste probleme se vor prelungi până la finalizarea judecării tuturor cauzelor, ne-a explicat fostul primar. Prin urmare, comuna rămâne în continuare fără un buget aprobat.

Pe rolul instanţei de contencios administrativ de la Tribunalul Iaşi se află nu mai puţin de 16 cauze în care părţi sunt consilierii sau Consiliul Local Mirceşti. Astfel, cei şapte aleşi maziliţi din CL au atacat pe 14 aprilie hotărârile prin care li se încheie forţat mandatele, iar doi dintre ei au obţinut deja anularea actelor. Verdictul este definitiv.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow