28.5 C
Paşcani
luni, august 15, 2022

Lucrările la centrul de recoltare bat pasul pe loc. Primăria Pașcani nu finanțează pentru că nu a primit o cerere

Administratia locala din Pascani nu sprijina financiar, nici in acest an, finalizarea lucrarilor  de amenajare a centrului de recoltare a sangelui. Subiectul a fost adus in discutie de consilierul Sorin Olariu in cadrul dezbaterilor pe marginea proiectului de buget si a listei de investitii pentru anul in curs. El a atras atentia ca in lista cheltuielilor care urmeaza sa fie facute din bugetul local nu se afla si acest obiectiv, desi in campania electorala era considerat o prioritate pentru pascaneni.

Mai mult, consilierul local a aratat ca in bugetul pe anul 2020 a fost cuprinsa o suma de 50 mii lei pentru acest obiectiv, bani care, insa, nu au mai fost platiti. O alta incercare esuata de a finanta lucrarile de la  centrul de recoltare din Pascani ar fi avut loc in 2021, atunci cand Sorin Olariu sustine ca ar fi propus alocarea sumei de 100 mii lei, insa proiectul de hotarare nu a fost aprobat de consilierii locali.

In replica, administratorul public Claudiu Bodoașcă a precizat  ca ideea de a sustine amenajarea unui centru de recoltare a sangelui este in continuare pe lista de prioritati la Primaria Pascani, insa nu ar fi fost gasita o solutie legala pentru o plata in contul asociatiei care se ocupa de lucrari.

Cu toate acestea, la o zi distanta, edilul municipiului, Marius Pintilie, a sustinut ca lucrarile de la centrul de recoltare a sangelui ar putea sa fie sprijinite financiar de catre administratia locala, insa pana acum nu a primit nicio cerere in acest sens.

Coordonatorul Serviciului Voluntar de Ambulanță Iași, Marius Graţian Benchea, cel care se ocupa de acest proiect recunoaste ca nu a depus o cerere de finantare la Primaria Pascani.

El a declarat ca o mare parte din donatii au fost stranse de la pascaneni sau de la firme din afara municipiului si a explicat ca un ONG poate fi finantat de catre o institutie publica, doar in baza unui proiect, dar nu a facut un astfel de demers.

Tot conform coordonatorului proiectului, lucrarile la centru de recoltare a sangelui ar fi aproape de finalizare. Acelasi raspuns ca si cele din ultima perioada! In momentul de fata, lucrarile la interior sunt aproape gata si urmeaza sa fie puse sistemul de incalzire centralizata si aparatele de aer conditionat. Sunt insa necesare donatii in continuare pentru plata municitorilor, dar si o finantare pentru parchet si instalatie sanitara.

Reamintim faptul ca procedurile de înființare Centrului Local de Recoltare a Sângelui din Pașcani au fost demarate de Serviciul Voluntar de Ambulanță, în anul 2019. Cel care a inițiat acest proiect este consilierul PMP Sorin Olariu. În acest sens, administrația locală a pus la dispoziție un etaj din clădirea unde a funcționat Școală Postliceală Sanitară din oraș, din apropiere pieței agroalimentare Deal.

Dupa infiintarea acestui centru, donatorii nu vor mai trebui să se deplaseze la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină din Iaşi. In acelasi spatiu, ar urma sa fie si un centru de dializă și se vor susține cursuri de prim ajutor premedical pentru populație.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow