8.9 C
Paşcani
miercuri, octombrie 20, 2021

Lucrări de pictură la Biserica “Sfântul Gheorghe” Pașcani. Parohia are nevoie de donatii

O biserica din Pașcani are nevoie de fonduri pentru pictura interioară a lăcașului de cult. A fost pictată doar jumătate din suprafața pereților, iar banii s-au terminat. Părintele paroh încearcă să facă rost de fonduri de la administrația locală, de la Guvern și de la oamenii cu suflet mare. Anul viitor, când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire, lăcașul de cult va fi sfintit.

Biserica “Sfântul Gheorghe”, din cartierul Fântânele-Pașcani a devenit din modestul lăcaș de cult, neîncăpător uneori și cu acoperișul șubred, o adevărată bijuterie a locului. După lucrările ample de extindere, supraînălțare și consolidare, au început lucrările de pictură în interior. Acum banii s-au terminat, iar biserica are nevoie de ajutor.

A fost încheiat un contract cu doi pictori renumiți din Dorohoi, Constantin Diaconescu si George Borcea. Se lucrează în frescă, în stil bizantin, specific bisericilor ortodoxe, iar costurile ajung la circa 350.000 de lei. Pictura a fost realizată până acum în proporție de 45%, spune preotul paroh, Dumitru Cristea.

In total, sunt de pictat 727 de metri pătrați. Ca pictorii să lucreze în continuare, părintele încearcă să facă rost de fonduri de la administrația locală și Secretariatul de Stat pentru Culte, de la Bucuresti.

Pana acum, biserica a trecut prin ample lucrări de modernizare. Din 2012 a început extinderea lăcașului de cult, suprainaltarea, consolidarea și schimbarea acoperișului. S-a muncit în tandem cu casa socială, iar costul lucrărilor a fost estimat la circa 500.000 de euro.

Acum se lucrează la izolarea lăcașului de cult și la amenajarea unui parc în spatele clădirii religioase.

Intrebat de ce face toate aceste lucruri, părintele paroh spune cu blândețe că principalul motiv sunt credincioșii – “să le fiind drag atunci când vin la biserică”.

Anul viitor, când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire, pe 1 octombrie 2018, lăcașul de cult va fi sfintit.

Cei care vor să ajute pentru finalizarea picturii pot face donații la Biserica “Sfântul Gheorghe”, de pe strada Dragoș Vodă, din Pașcani sau în contul parohiei – RO74CRCOX240302000022455.

DE LA ACELAȘI AUTOR

Bărbat prins în utilajul de tocat porumb, la Tătăruși

Clipe de groaza pentru un barbat de 53 de ani din localitatea Tatarusi, luni, 18 octombrie, dupa...

Schimbări în conducerile școlilor. Primele rezultate, la proba scrisă

Vor fi schimbari in conducerile scolilor din Pascani, dar si din comunele apropiate sau Harlau. Vineri, 15...

Teroare pe DJ 208 L Pașcani-Miroslovești. Trafic greu, nu sunt marcaje, fisuri în pereți locuințelor din cauza trepidatiilor

Teroare pe un drum judetean asfaltat in urma cu circa un an de zile. DJ 208 L...

Ocolul Silvic Pașcani vinde lemn de foc. Șapte parchete deschise în comunele apropiate municipiului

Locuitorii din comunele apropiate municipiului Pascani si chiar din oras si suburbii, care isi incalzesc locuinta cu...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI