18.5 C
Paşcani
sâmbătă, aprilie 27, 2024

Lista actualizată a regulilor de intrare în țările europene și a restricțiilor de călătorie impuse românilor

Numeroase state europene restricționează într-un fel sau altul circulația românilor pe teritoriul acestora sau impun condiții specifice pentru intrarea în țară, în contextul pandemiei: multe dintre acestea impun izolarea pe o perioadă de timp de la intrarea în țară, altele cer teste negative de COVID-19 pentru cei care vin din anumite zone ale țării și altele interzic cu totul intrarea. De aceea, vă prezentăm noutățile legate de condițiile de deplasare a cetăţenilor români în țările europene.

Mai multe țări din Europa au interzis accesul românilor sau au impus restricții pe teritoriul acestora, potrivit informațiilor centralizate de Ministerul Afacerilor Externe (MAE):

  • Portugalia

UPDATE 2.12.2020 Până la ora 23:59 a zilei de 8 decembrie 2020, este decretată stare de urgență pe întregul teritoriu al statului.

Recomandări pentru cetăţenii români care efectuzează deplasări către/dinspre România:

Pe cale aeriană: La intrarea pe teritoriul portughez se menține măsura controlului obligatoriu al temperaturii corporale, temperatura corporală relevantă fiind cea egală sau superioară valorii 38 grade C. Astfel, orice pasager a cărui temperatură este egală sau superioară valorii de 38 grade C va fi imediat îndrumat către structurile medicale care funcționează pe aeroporturile naționale pentru repetarea măsurării temperaturii și în vederea efectuării unui test molecular (tip RT-PCR) în cazul în care situația o justifică. Pentru intrarea în arhipelagurile Azore și Madeira, autoritățile solicită testarea moleculară (tip PCR) pentru infecția cu SARS-CoV-2. Pot fi supuse testării pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2 persoanele care doresc să intre sau să părăsească teritoriul național continental sau Regiunile Autonome pe cale aeriană sau maritimă.

Pe cale rutieră: Nu există nicio restricție în Portugalia Continentală. Prin Ordinul 6756-C/2020/30.06.2020 au fost ridicate restricțiile de circulație de la frontiera dintre Portugalia și Spania, intrarea cetățenilor UE în Portugalia, inclusiv a cetățenilor români, nu mai face, începând cu luna iulie a.c., obiectul vreunei măsuri de limitare.

Pe cale maritimă: Se menține în continuare interdicția debarcării pasagerilor și echipajelor vaselor de croazieră în porturile naționale, cu excepția cetățenilor portughezi și a rezidenților în Portugalia. Este permisă acostarea ambarcațiunilor de agrement și debarcarea pasagerilor.  Pot fi supuse  testării pentru depistarea infecției cu SARS-COV-2 persoanele care doresc să intre sau să părăsească teritoriul național continental sau Regiunile Autonome pe cale aeriană sau maritimă.

  • Regatul Țărilor de Jos

UPDATE 2.12.2020 Tuturor cetățenilor care se deplasează în Regatul Țărilor de Jos din state încadrate în zona roșie sau portocalie (România este în zona portocalie) li se recomandă ferm autoizolarea la domiciliu pentru o perioadă de 10 zile din momentul intrării pe teritoriul acestui stat, indiferent dacă persoana care intră pe teritoriul olandez prezintă un test negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2 sau dacă este testată ulterior și rezultatul este negativ.

România continuă să fie inclusă în zona de risc ridicat (zona portocalie) pentru care se recomandă evitarea călătoriilor, cu excepția celor strict necesare.

  • Polonia

UPDATE 2.11.2020  Începând din data de 24 octombrie 2020, întregul teritoriu al Poloniei a fost inclus în „zona roşie”.

Cetățenii statelor membre UE pot intra fără restricții pe teritoriul acestui stat prin punctele de trecere a frontierei dintre Polonia şi statele membre UE: Cehia, Slovacia, Germania şi Lituania.  Aceștia sunt exceptaţi de la obligația de a se supune carantinei la intrarea pe teritoriul Poloniei.

Restricțiile de călătorie la intrarea în Polonia privesc frontierele poloneze care sunt frontiere externe ale UE, adică frontierele Poloniei cu Ucraina, Federația Rusă şi Belarus. Cetățenii statelor membre UE nu sunt vizaţi de aceste restricţii şi nici nu au obligaţia de a se supune carantinei la intrarea în Polonia prin trecerea frontierei externe a UE.

Nu există interdicţii privind traficul aerian de călători cu România.

  • Grecia

UPDATE 2.12.2020 Începând cu data de 7 noiembrie a.c., a fost instituit regimul de carantină totală (lockdown) pentru întreg teritoriul Republicii Elene, măsură care este în vigoare până la data de 04 decembrie 2020. Autoritățile elene mențin măsurile impuse la intrarea în Grecia până la data de 04 decembrie 2020 (ora 23:59), cu mențiunea expresă că acestea pot fi modificate oricând, fără niciun preaviz, în cazul creșterii numărului persoanelor infectate cu SARS-CoV-2.

Până la data de 04 decembrie 2020 (ora 23:59), toate persoanele care vor sosi pe cale aeriană, rutieră sau maritimă din România în Grecia sunt obligate să prezinte rezultatul (în limba engleză și cu datele de identificare ale persoanei înscrise) unui test molecular negativ tip PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore de la data prelevării și a formularului PLF. Suplimentar, începând cu 20 noiembrie 2020 şi până la 04 decembrie 2020, la intrarea pe cale rutieră se va efectua obligatoriu un test rapid pentru infecția su SARS-CoV-2, accesul pe teritoriul elen fiind condiționat de rezultatul acestuia. Rezultatul testului de eliberează pe loc. Vor fi admise pe teritoriul Republicii Elene numai persoanele care au obținut un rezultat negativ.

De asemenea, începând cu data de 10.11.2020 și până la data de 04.12.2020, toți rezidenții din Republica Elenă au obligația de a completa formularul PLF și la plecarea/ieșirea din Grecia.

Prin punctele de trecere ale frontierei de la Promachonas (Bulgaria), Evzoni (Macedonia de Nord), Kipi (Turcia), Nymfea (Bulgaria) şi Kakavia (Albania) este permisă circulaţia numai în intervalul orar 07.00 – 23.00, doar pentru persoanele care se deplasează în scopuri esențiale, absolut necesare (sunt excluse deplasările în scop de turism sau vizită), cetățenii greci, deținătorii unui permis de ședere sau rezidenții permanenți din Grecia.

  • Finlanda

UPDATE 2.12.2020  Conform deciziei Guvernului Republicii Finlanda, restricţiile de intrare vor continua până la data de 13 decembrie 2020 în ceea ce priveşte traficul dintre Finlanda şi România.

  • Cipru

UPDATE 2.12.2020. Condițiile aplicabile cetățenilor care intră pe teritoriul Republicii Cipru sunt stabilite în funcție de statele de proveniență, acestea fiind clasificate pe trei categorii, respectiv: categoria A (pentru care nu se solicită prezentarea unui test negativ pentru infecția cu COVID-19), categoria B (state considerate cu risc mediu, pentru care este obligatorie prezentarea unui test molecular negativ pentru infecția cu COVID-19) și categoria C (accesul este permis numai cu îndeplinirea anumitor condiții).

România este inclusă în categoria C. Prin urmare, pasagerii români sunt obligați să rămână în autoizolare, la domiciliul declarat, timp de 14 zile și să efectueze, pe cheltuială proprie, un nou test molecular tip RT-PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2 cu 48 ore înainte de expirarea perioadei de autoizolare. Prețul maxim al testului este de 85 euro. Rezultatul testului trebuie transmis la adresa de e-mail monada@mphs.moh.gov.cy. Se poate ieși din autoizolare doar dacă rezultatul testului este negativ.

Călătoriile în scop turistic nu sunt permise pe teritoriul Cehiei.

  • Estonia

UPDATE 2.12.2020 Pentru perioada 30 noiembrie – 6 decembrie 2020, cetățenii următoarelor state europene sunt obligați la autoizolare timp de 10 zile la intrarea în Estonia: Andorra, Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Danemarca, Elveția, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Monaco, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, România, San Marino, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, și Ungaria.

La sosirea în Estonia, restricția privind libera circulație nu se va aplica pasagerilor din Islanda.

Restricția privind libera circulație nu se aplică persoanelor asimptomatice care au fost pe teritoriul Finlandei, Letoniei sau Lituaniei în ultimele 10 zile și care călătoresc în Estonia direct din Finlanda, Letonia sau Lituania dacă îndeplinesc următoarele condiții:

  • au efectuat un test pentru COVID-19 în termen de 48 de ore anterior sosirii în Estonia al cărui rezultat este negativ.
  • persoanele sosesc în Estonia în scop lucrativ, pentru studii sau pentru servicii medicale, din motive familiale sau sunt în tranzit. În aceste cazuri, nu este necesară efectuarea unui test pentru COVID-19 anterior sosirii în Estonia.
  • Lituania

UPDATE 2.12.2020 În prezent, numărul de cazuri de infectări cu virusul SARS-CoV-2 poziționează atât România, cât și Lituania pe lista statelor aflate în zona roșie.

Deoarece Lituania a fost inclusă pe lista statelor aflate în zona roșie, iar situația epidemiologică din România este mai bună în ceea ce privește incidența numărului de infectări din ultimele 2 săptămâni la 100.000 de locuitori, cetățenii români care sosesc în Lituania nu mai trebuie să se autoizoleze timp de 10 zile sau să prezinte un test cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2 efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea intrării în acest stat.

  • Croaţia

UPDATE 2.12.2020 Din 1 decembrie 2020, a fost introdusă obligativitatea prezentării unui test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 48 ore anterior sosirii, la intrarea pe teritoriul Republicii Croația de către toate persoanele care sosesc din zone sau state cu risc epidemiologic ridicat sau a efectuării unui test PCR după intrarea în Republica Croaţia, cu obligația de a intra în autoizolare până la primirea unui rezultat negativ.

România se află printre statele vizate de măsura privind obligativitatea prezentării unui test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Continuarea pe avocatnet.ro

Alte articole