11 C
Paşcani
sâmbătă, aprilie 27, 2024

Interviu cu deputatul de Iași, Vasile Toma: Se poate atât timp cât vrei! Criteriul verde ca măsură reală și imediată de suport pentru producătorii români

A trecut un an de când producătorii români, unii dintre cei mai defavorizați și afectați atât de criza pandemică, cât și de lipsa măsurilor dedicate lor, fac apeluri peste apeluri, cerând măsuri de sprijin. De aceea, ne-am gândit că astăzi ar fi mai mult decât binevenită și utilă o discuție cât se poate de practică legată de aceștia și, mai ales, de acele soluții de sprijin de care au atât de multă nevoie cu unul dintre parlamentarii care au militat în permanență pentru sprijinul producătorilor români, deputatul de Iași, Vasile Toma.

R: Domnule deputat, știm din activitatea dumneavoastră că sunteți unul dintre parlamentarii cu numeroase acțiuni și demersuri în folosul producătorilor români și că v-ați implicat și preocupat mereu să le cunoașteți și să le reprezentați nevoile. Cum ați rezuma în câteva cuvinte situația actuală a acestora?
V.T.: Păi…li s-a sugerat să se reinventeze, nu? S-au reinventat! Pe timpul, banii și munca lor! Rezultatul și efectele? 0! Actuala guvernare a rămas la același stadiu de declarații, formalism și mimare din care se presupune că producătorii români ar trebui să supraviețuiască.
Știți, observ cum, din păcate, pentru cei aflați la guvernare, producătorul român a devenit…. un trend. Adică este atât de ușor să declari câtă grijă ai față de ei, să te autodeclari un iubitor de produse naționale, pentru că, pur și simplu, „dă bine” public, dar, în realitate, să nu faci nimic, crezând că o simplă declarație a rezolvat problemele.
Nu cred că trebuie să fii un mare specialist ca să îți dai seama că, în prezent, producătorii români se află la limita supraviețuirii. Așa cum nu trebuie să fii un specialist ca să vezi cum oricine altcineva și orice altceva au întâietate numai cei care reprezintă statul și poporul român și contribuie la economia autohtonă nu!

„Producătorii locali au nevoie acum de rezultate și de toate pârghiile de sprijin concret! Așteaptă rezultate, nu declarații.”

R: Ce măsuri vedeți dumneavoastră pentru a-i ajuta concret pe producătorii români?
V.T.: Acest domeniu nu mi-a fost deloc străin nici înainte de a deveni reprezentantul ieșenilor în Parlamentul României. Mai mult, am încercat să mențin întotdeauna un dialog cât se poate de deschis cu toți reprezentanții producătorilor locali pentru a afla direct de la sursă care le sunt problemele și nevoile și, din calitatea mea, potrivit prerogativelor pe care le dețin, să îi pot susține punctual și eficient. În prezent, consider că nu există nicio viziune și strategie clară din partea statului în ceea ce îi privește. Și cred că totul trebuie să înceapă de la anumiți parametri. Trebuie să se pună punct acestui model actual de guvernare care preferă să acorde întâietate oricărui alcuiva decât producătorilor români, creându-le dezavantaje profunde și discriminare. Trebuie să se pună punct acestei politici antinaționale, bazate pe interese străine de nevoile producătorilor români și nevoilor reale ale economiei noastre. Munca și rolul producătorilor români trebuie respectate, iar aceștia trebuie să găsească acum și mereu în stat un partener cu adevărat implicat, serios și responsabil, nu o piedică sau un partener formal și amorf, lipsit de orice direcție și suport.

R: Este foarte adevărat ce spuneți. De bun-simț…Însă stau și mă întreb, se poate asta, domnule deputat Toma?
V.T.: Bineînțeles! Cu o singură condiție. Să vrei! Și vă dau un exemplu cât se poate de concludent. Alături de colegii mei social-democrați, respectând principiul fundamental al dialogului social, în urma discuțiilor cu producătorii români, finalizate printr-o muncă comună de identificare a acelor măsuri urgențe de care au nevoie, am găsit soluții. Iar una dintre ele este o inițiativă legislativă prin care producătorii români să nu mai fie excluși de la licitații în favoarea unor firme fantomă, dar cu acționari…agreați de actuala guvernare.
Acest proiect, redactat împreună cu reprezentanții producătorilor români, vizează completarea Legii nr. 98/2016 privind achizițiile publice și a Legii nr. 99/2016 privind achizițiile sectoriale, astfel încât autoritățile contractante să utillizeze factori de protecție a mediului în cadrul criteriului de atribuire cel mai bun „raport calitate-preț” sau cel mai bun „raport calitate-cost”.
Mai precis, pe baza unei logici și metodologii cât se poate de simplă și de transparentă, aliniate bunelor practici din domeniu din statele membre, cât și cu cea mai nouă politică europeană, se intoduce criteriul verde la licitații. De altfel, o prevedere ce există deja la nivel de recomandare și pentru legislația românească.
Aceasta este una dintre măsurile pe care social-democrația din România le-a pregătit în condițiile în care, rând pe rând, se dovedește că incapacitatea actualilor guvernanți de a se concentra pe măsuri benefice și constructive care să reducă semnificativ problemele cu care toți producătorii români, indiferent de domeniul și sectorul românesc, să chinuie de un an de zile singuri să le surmonteze, în așteparea unor rezultate care au tot întârziat să apară.
R: Vă mulțumesc, domnule deputat Toma, și sper că măsura de mai sus să nu fie doar singura veste bună pentru producătorii români!
V.T.: Eu vă mulțumesc și vă asigur că nu va fi. Așa cum spuneam, trebuie doar să vrei să faci ceva cu adevărat constructiv. Totul începe prin dialog și munca comună continuă cu toți reprezentanții producătorilor români pentru că numai așa putem cunoaște cu adevărat problemele și putem găsi și soluțiile cele mai bune. Pe această cale, le mulțumesc tuturor producătorilor locali din județul Iași pentru implicarea lor în dialog și îi asigur că, în mine, vor avea mereu un partener de încredere, gata oricând să îi asculte și să îi reprezinte.

Alte articole