14.4 C
Paşcani
joi, mai 2, 2024

Începe sezonul căpușelor. Ce trebuie să știm despre mușcătura insectelor

Odata cu bucuria adusa de vremea frumoasa de afara, de soarele de primavara si iesirea la iarba verde, apare si sezonul muscaturilor de capuse. Desi ne putem panica cand vedem insecta pe corpul nostru, al copiilor sau animalelor, medicii ne transmit ca acestea nu sunt chiar atat de periculoase pe cat se vehiculeaza, dar totusi trebuie sa fim precauti. Mai mult, daca este scoasa pana cel tarziu 72 de ore de cand a intrat in piele, ea nu transmite nici o boala.

Specialistii spun ca insecta poate fi scoasa si acasa. Se aplica o discheta imbibata cu spirt pe  zona muscaturii, iar apoi capusa trebuie extrasa cu o penseta. Pe internet circula si varianta cu un bat de chibrit invartit in jurul insectei invers acelor de ceasornic. In acest fel, internautii sustin ca „intrusa” va iesi singura. Daca nu va descurcati, mergeti la medic.

Daca se depaseste intervalul de 72 de ore de cand capusa este infipta in piele, doctorii recomanda preventiv antibiotic pentru trei zile.

Pentru diminuarea riscurilor, medicii ne recomandă ca atunci când ieşim în natură să purtăm pantaloni lungi şi încălţări care acoperă pielea piciorului. De asemenea, folosirea unor spray-uri sau loţiuni care ţin departe căpuşele poate fi de ajutor.

 

 

 

 

Alte articole