22.8 C
Paşcani
duminică, august 1, 2021
22.8 C
Paşcani
duminică, august 1, 2021

Doar nouă spitale din județ din 21 au aviz de securitate la incendiu. Lipsuri și la Pașcani

Tragedia din spitalul de la Piatra Neamţ în care au murit zece pacienţi a adus în discuţie situaţia siguranţei la incendii în clădirile sistemului sanitar. Jurnaliştii „Ziarului de IaşI“ au solicitat şi au primit informaţii despre starea şi expunerea la risc a acestora. Din totalul celor 21 de spitale din judeţul Iaşi, doar 9 dintre ele au autorizaţii sau avize de securitate la incendiu. De asemenea, din 45 de clădiri, doar 16 sunt avizate. Sunt spitale cu clădiri vechi, putrede, cu instalaţii electrice învechite şi vulnerabile unor acidente electrice. Altele, clădiri noi, îndeplinesc multe standarde de Securitate, dar nu sunt conforme cu unele reglementări introduse în legislaţie. Şeful pompierilor din Iaşi spune că nu are cum să sancţioneze spitalele vechi deoarece, în urmă cu mulţi ani, când au început să funcţioneze, legea nu obliga la necesitatea vreunui document.

Toate cele 21 de spitale din judeţul Iaşi au în componenţă 45 de clădiri, iar dintre aceste imobile doar 16 sunt cetificate ISU. Trebuie specificat că certificarea de siguranţă la incendiu se face pe o clădire întreagă sau un etaj, aşa că unele funcţionează semilegal. Un exemplu este cel mai mare spital din Moldova, „Sfântul Spiridon“, care are în componenţă mai multe imobile: patru dintre ele nu sunt omologate în privinţa securităţii la incendiu. La „Sfântul Spiridon“ au autorizaţie doar trei obiective: Clinica de chirurgie plastică, Clinica ORL şi Unitatea de primire urgenţe UPU SMURD.

De asemenea, nu au aviz cerut de la ISU o clădire de la Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Elena Doamna“ şi Spitalul de Pneumoftiziologie, patru clădiri din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase, una de la Spitalul de Urgenţă Paşcani, una de la Spitalul Orăşenesc Hîrlău, iar alte 11 clădiri sunt de la Institutul de Psihiatrie „Socola“, o clădire de la Spitalul de Boli Cronice „Sfântul Ioan“ Târgu Frumos, Spitalul CFR Iaşi şi Spitalul CFR Paşcani. De asemenea, avizul sau certificatul lipsesc cu desăvârşire la Spitalul „Dr. C.I. Parhon“.

Şi în mediul privat sunt nereguli similare, parte motivate de aceleaşi probeme ca în sectorul de stat, sau alte situaţii specifice mai mult sau mai puţin grave. În mai multe cazuri pompierii au aplicat amenzi de zeci de mii de lei, cerând soluţionarea problemelor.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

Ce părere ai?

Meteo

Paşcani
ploaie ușoară
22.8 ° C
24.1 °
21.7 °
78 %
1.9kmh
0 %
Dum
31 °
lun
34 °
mar
27 °
mie
28 °
joi
20 °

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Un sistem putred, in care omul nu conteaza!

Urmăresc cu uimire șirul evenimentelor privitoare la copiii obligați să meargă pe jos, printre mașini, câțiva km zilnic, până la locația provizorie, după ce...

Politica si cadourile pentru copii

Festivitatile programate la Pascani pentru Ziua Nationala a Romaniei sunt blocate. Daca vineri nu se va intampla o minune, pe 1 Decembrie nu vor mai...

Administratie si politica, fara suflet

PSD Pașcani a uitat să facă politică în cei 8 ani de zile cât a fost la putere.  S-a văzut și la ședința în...

PULSUL ZILEI