13.1 C
Paşcani
duminică, noiembrie 28, 2021

Datele a 50.000 de români au fost furate și vândute de hackeri. Cum vă puteți feri de atacuri

Dependența de tehnologie are capcanele ei. Dovadă că datele de autentificare a 50 de mii de români au fost furate de hackeri, alături de cele ale altor 11 milioane de oameni din lumea întreagă.

Vorbim despre adrese de email și de parole de logare, pe diferite siteuri. Anunțul a fost făcut de specialiștii de la CERT, care spun că informațiile au fost copiate inclusiv de pe site-urile unor instituții publice sau de pe platformele de vânzări online.

Specialiștii Centrului Național de răspuns la incidente de securitate cibernetică spun că România se confruntă cu una dintre cele mai mari scurgeri de date cu caracter personal.

Aceștia au descoperit că hackerii au pus la vânzare pe piața neagră o lista cu 11 milioane de conturi din 16 țări de pe glob. Cele mai multe sunt din Germania, Ungaria și Polonia însă câteva zeci de mii sunt și din țară noastră.

Mihai Rotariu, purtător de cuvânt al CERT-RO: ”Dintre acestea 50 de mii de conturi, sunt 2.000 de domenii.RO compromise. E vorba despre conturi personale, profesionale, din mediu privat și instituțional. În lipsa unei metode suplimentare de autentificare, ar duce la accesul nelimitat al atacatorilor la conturile noastre. Aceștia pot extrage alte date despre noi sau să monetizeze pe seama noastră”.

Nimeni nu știe când au fost extrase datele pentru că hackerii nu au lăsat urme. Dacă lista conturilor nu ar fi fost pusă la vânzare de Darkweb, piața neagră a Internetului, nimeni nu ar fi aflat despre atac. Nu se știe nici cine a cumpărat aceste informații.

Ciprian Angheluș specialist securitate cibernetică: Conform conținutului, persoanele sunt victimele unor aplicații și dispozitive care fură date. E o lista din multe altele care există. Utilizatorii să înceapă să-și schimbe parolelele indiferent de platformele pe care le folosesc”.

Totodată, nu salvați datele de carduri bancare pe nici un site și verificați întotdeauna identitatea celor care v[ cer date sau bani pe Internet, chiar dacă aparent mesajul vine de la o rudă. În urma acestui atac depisatat, specialiștii CERT au trimis mesaje de alertă către toate persoanele și instituțiile publice ale căror date au fost compromise.

Sursa Stirile Pro TV

DE LA ACELAȘI AUTOR

Gemuri și dulcețuri pentru iarnă – 10 rețete

Ne apropiem cu pași repezi de iarnă, așa că este timpul ideal pentru a face gemuri și...

Într-un sat din India fiecare nume e un cântec unic. Cum primesc sătenii melodia care îi va însoți toată viața

Într-un sat îndepărtat din Meghalaya, locuitorii au trei nume: un nume obișnuit, o melodie distinctă și o...

Ana Maria Popescu a fost declarată cea mai bună spadasină a lumii pentru a 5-a oară

Federația Internațională de Scrimă a desemnat-o pe Ana Maria Popescu cea mai bună spadasină a lumii. „Medalia olimpică...

Seful Inspectoratului de Politie Iasi, Costel Gîtlan, a fost înaintat la gradul de chestor de poliţie

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a semnat decretul prezidențial privind înaintarea în gradul profesional de chestor de politie...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI