23 C
Paşcani
luni, septembrie 26, 2022

Cursul raului Siret din comuna Al. I. Cuza a fost deviat. Localnic salvat din calea apelor

- Advertisement -

Petru Lazăr, bătrânul de 74 de ani din comuna Alexandru Ioan Cuza care ani de-a rândul a văzut cum Siretul rupea ca dintr-o pradă bucăți din gospodăria la care a trudit o viață,  poate acum să răsufle ușurat. Cursul râului a fost mutat iar agoniseala îi este salvată.

Lucrările de lărgire a albiei și de îndiguire, începute în luna noiembrie a anului trecut, s-au încheiat.

”Trăiesc parcă o nouă viață. Am crezut că puhoaiele îmi vor lua nu doar casa și animalele, ci și pe mine totodată. Când am văzut primul utilaj și prima cupă de pământ pusă aici, am știut că, deși sunt un om singur, și viața mea contează. Când mă trezesc acum dimineața și văd întinderea aceasta de pământ în fața ochilor parcă nu îmi vine a crede. Mai ieri Siretul era la ușa casei mele, hotărât parcă să mă ia cu el. Dar acum știu că nu mai am de ce mă teme. Au făcut oamenii aceștia un dig de toată isprava, suntem cu toții salvați,  toți cei care stăm în zonă, nu doar eu”, a spus Petru Lazăr.

Încă din vara anului 2002, apele Siretului au amenințat gospodăriile din comuna Alexandru Ioan Cuza. Situația a devenit critică în 2017 și 2018, când, malurile au fost erodate puternic și apa a ajuns la doar câțiva metri de gospodării.

Prin lucrările de lărgire a albiei și îndiguire, cursul Siretului a fost deviat. Reprezentanții Consiliului Județean au sprijinit autoritățile locale și au făcut demersurile necesare pentru ca acest proiect să primească finanțare din fondul de urgență al Guvernului.

”Am venit să mă conving că aici nu vom mai avea probleme cu albia râului Siret și că viețile oamenilor nu vor mai fi puse în pericol. Am susținut proiectul de deviere a cursului Siretului și am explicat urgența cu care ne confruntam la nivel local. Fondurile au fost alocate prin Hotărâre de Guvern și au fost suficiente pentru aceste lucrări. În timp ce alții au stat ani la rând ridicând din umeri, noi am arătat că se poate și că fiecare locuitor al județului este important”, a menționat Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași.

”Cu banii primiți am reușit să lărgim albia cu 40 de metri pe o lungime de 236 de metri. Nu vom mai avea probleme pe această parte a Siretului. Banii au fost o mană cerească pentru noi. Nu am fi putut rezolva această situație fără sprijinul Consiliului Județean. Acum, să nu ne facă natura vreo surpriză și să își schimbe Siretul iarăși cursul”, a spus Vasile Baciu, primarul comunei.

Fondurile necesare refacerii suprafeței afectate de inundații au fost alocate prin Hotărâre de Guvern.

Biroul de Comunicare al Consiliului Județean Iași

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Testări gratuite pentru prevenirea cancerului de col uterin, la Stolniceni Prăjescu

Caravana Institutului Regional de Oncologie din Iași pentru testări...

Mai mulți bani pentru noaptea de Revelion, la Pașcani

Primăria Municipiului Pașcani vrea să cheltuie 134.000 de lei...
Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow