13.6 C
Paşcani
duminică, iunie 4, 2023

Controlul pe achizitii, cine are de castigat?

Primarul Dumitru Pantazi a informat de mai multe ori Consiliul Local ca intampina dificultati cu achizitiile publice si ca din acest motiv raman bani necheltuiti din bugetul local, de pe un an pe altul, iar unele investitii sunt puse in intarzaiere.

Pana acum nu a fost luata nici o masura pentru a se clarifica daca dificultatile sunt din cauze organizatorice, a procedurilor legale, sau daca cineva blocheaza anumit/ saboteaza licitatiile la Pascani. Deci nimeni nu a fost tras la raspundere disciplinar, nu a fost facuta nici o constatare oficiala a presupuselor abateri.

Principalul suspect este sefa de la achizitii, Laura Pascu. Un functionar care a indraznit de mai multe ori sa critice actuala administratie, sa faca reclamatii si chiar sa se judece cu institutia unde lucreaza, sa isi manifeste intentia de a candida pentru functia de primar – renuntand astfel la obligatia de rezerva, si care este considerat unul dintre “spionii opozitiei” in Primarie.

De cateva zile edilul s-a hotarat sa schimbe acesta situatie, sa nu mai depinda de persoane care nu fac parte din anturajul sau de incredere. Certificatul digital a fost “confiscat” de it-istul institutiei prin dispozitie de primar si au fost imputerniciti si alti functionari sa faca achizitii, cum ar fi cei de la Fonduri Europene, pentru a nu fi intarzaiate proiectele in derulare.

Laura Pascu contraataca: cere anularea dispozitiilor date de primar, pe motiv ca doar ea ar avea voie in sistemul de achizitii si ca ar fi fost incalcate prevederile legale in domeniu. Lasa sa se inteleaga ca ar fi vorba de alte interese, de fraudare a unor licitatii, fara sa prezinte nici o proba.

Nu stiu cine are dreptate iar problema va fi greu descalcita atata vreme cat este pusa la indoiala si autoritatea juristilor din Primarie.

Importante sunt urmarile!

Acest scandal va afecta sau nu investitile aflate in derulare, mai ales cele din fonduri europene, cum ar fi de ex reabilitarea Palatului Cantacuzino?
Ne putem permite ca disputele personale sa fie puse mai presus de interesul public?

Interesante ar fi si raspunsurile la urmatoarele intrebari:

Daca sunt suspiciuni in legatura cu un functionar public, de ce nu sunt clarificate? Este important de stiut daca persoana in cauza saboteaza sau nu institutia sau actioneaza la comanda politica. Pana acum in Primarie, cu exceptia unui muncitor beat nu a fost sanctionat nimeni, desi sunt cel putin cativa trantori de lux pe banii publici, care trebuie sa plece acasa.
Daca sunt suspiciuni de fraudare a licitatiilor de ce nu sunt anuntate organele competente, cu probe si date concrete? A arunca in aer tot sistemul de achizitii doar pentru ca cineva a pierdut controlul, nu cred ca este ok.
De ce si-ar dori un functionar public sa nu vada si altii ce face, sa fie singura persoana care sa aiba controlul achizitiilor publice din Pascani?
De ce si-ar dori un primar sa scape de sefa de la achizitii, dupa care sa precizeze intr-un comunicat de presa ca apreciaza activitatea acesteia? De frica sau de nevoie?

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow