7.1 C
Paşcani
sâmbătă, aprilie 27, 2024

Consilier local, nemulţumit de taxa de salubritate

 

Consilierul PNL, Marius Pintilie, este nemulţumit de taxa de salubritate pentru persoanele juridice din Paşcani. În ultima şedinţă a legislativului local el a reproşat primarului ca ar fi impus acesta plata mediului de afaceri, în lipsa unei alte soluţii pentru acoperirea costurilor de colectare si transport a gunoiului menajer.

În replică, edilul municipiului i-a cerut consilierului din opoziţie să nu mai dezinformeze cetăţenii. Pantazi a explicat că la Paşcani au fost menţinute cele mai mici taxe şi impozite pentru agenţii economici,  iar taxa de salubritate este noua modalitate şi singura soluţie de plată a serviciului de salubritate, în conformitate cu regulamentul asociaţiei judeţene ADIS la care municipalitatea a semnat aderarea în anul 2009, chiar pe timpul primarului liberal Grigore Craciunescu.

Taxa de salubritate plătesc şi persoanele fizice din Paşcani, încă de la 1 ianuarie încă de anul trecut, câte 8,06 lei de persoană pe lună. Din banii adunaţi se acoperă doar o parte din factura pentru colectarea şi transportul gunoiului menajer. Consilierul PMP Sorin Olariu a atras atenţia că societatea colecteaza mai mult decât încasează şi ca la Paşcani sunt agenţi economici care nu au plătit sau achita sume mai mici decât persoanele fizice, dar arunca gunoiul la pubelele dintre blocuri si ca cei mai suparati sunt din randul acestora. Administratorul public Gică Zanet a arătat că anul trecut municipalitatea a alocat din bugetul local 800.000 lei pentru a putea fi achitata factura de colectare şi transport al gunoiului neasumat de nimeni.

Printre societăţile care plătesc sume modice la salubritate se numără şi cele ale consilierului Marius Pintilie.În perioada 2011 – 2017 societatea Lorimer care are 7 magazine în municipiul Paşcani a achitat doar 4374 lei, cu aproximaţie câte 72 lei luna iar restaurantul său din Piaţa Deal a plătit doar 1329 lei, în perioada 2017 – 2019, adică cate 55 lei luna. Pintilie a explicat că transporta gunoiul la Lespezi unde face colectare selectivă deşi muncitorii de la salubritate au găsit, de mai multe ori, la pubelele din Pascani, gunoi aruncat de la Lorimer, bonuri de casă şi ambalaje.

Acum, după instituirea taxei de salubritate şi societăţile deţinute de consilierul liberal trebuie să achite cel puţin câte 4,5 lei pe lună pentru fiecare salariat adică câteva mii de lei pe an. Nemulţumiri sunt şi în rândul altor agenţi economici. În cele mai multe cazuri, din cauza neclarităţilor din regulamentul privind implementarea taxei, cu privire la modul de completare a declaraţiilor de impunere. Cei mai mulţi dintre ei au declarat toată suprafaţa spaţiilor pe care le au, nu doar cea generatoare de gunoi menajer. Ulterior, administratorul public Gică Zanet a adus o serie de clarificări. El a explicat că în astfel de situaţii, trebuie depuse declaraţii rectificative.

Menţionăm că taxa de salubritate înlocuieşte plata serviciului de salubritate pe bază de factură. Nu doar la Paşcani ci în tot judeţul, cu excepţia municipiului Iaşi care va implementa noul sistem peste câţiva ani de zile.
Asta deoarece serviciile de colectare şi transport a gunoiului menajer va fi prestat de un operator regional desemnat prin licitaţie, la nivelul întregului judeţ iar gestionarea serviciului se face prin intermediul unei asociaţii judeţene – ADIS din care Pascaniul face parte.
Operatorul emite o factură lunară la plata, Primăriei Paşcani, cu titlu executoriu pe bugetul local. Factura este achitata din bugetul public apoi banii sunt recuperaţi de la persoanele fizice şi juridice. Populaţia Pascaniului plăteşte încă de la 1 ianuarie 2018 taxa de salubritate, iar din banii adunaţi se acoperă doar o parte din factura.
Cealaltă parte trebuie acoperită cu banii încasaţi din taxa de salubritate de la persoanele juridice. Ele vor achita câte 4,5 lei/lună pentru fiecare angajat, aproape jumătate cât persoanele fizice la care se adăugă şi sumele rezultate din suprafaţa spaţiilor declarate.
Cei care opteaza pentru plata în funcţie de cantitatea de gunoi generată urmează să depună în luna noiembrie a.c. o declaraţie cu cantităţile colectate şi confirmate de operator iar apoi se face regularizarea taxei de salubritate.

Alte articole