19.1 C
Paşcani
joi, mai 2, 2024

Chestionarul pentru stabilirea rezidentei fiscale – obligatoriu pentru romanii care lucreaza in afara. Specialistii ANAF ofera clarificari!

Cine si cand trebuie sa depuna Chestionarul pentru stabilirea rezidentei fiscale? Iata o intrebare la care pot sa raspunda prea putini romani plecati la munca in afara sau chiar stabiliti cu intreaga familie peste hotare. In acest context, ANAF si-a delegat specialisti care sa raspunda intrebarilor venite din partea contribuabililor pe tema „Stabilirea rezidentei fiscale a persoanelor fizice la plecarea din Romania si la sosirea in Romania”.

Saptamana trecuta, ANAF a organizat o sesiune de asistenta online pe pagina de Facebook a institutiei in care s-a discutat despre „Stabilirea rezidentei fiscale a persoanelor fizice la plecarea din Romania si la sosirea in Romania”.

In cele ce urmeaza redam sase dintre intrebarile care au primit raspuns din partea specialistilor ANAF.

Intrebare 1.

Cum fac in cazul in care sunt plecat din Romania din anul 2012? 

Raspunsul ANAF

Obligatia de depunere a Chestionarului pentru stabilirea rezidentei fiscale la plecarea din Romania revine doar persoanelor care au parasit teritoriul tarii noastre incepand cu data de 01.01.2012, data intrarii in vigoare a OMFP 74/2012 abrogat prin OMFP 1099/2016 ale carui prevederi sunt in prezent in vigoare.

Intrebare 2.

Sotul meu, incepand cu luna mai, locuieste si munceste in Austria. Ce obligatii declarative mai are in Romania? Multumesc!

Raspunsul ANAF

In situatia in care sotul dvs. stia ca va pleca din tara pentru o perioada sau mai multe perioade de sedere in strainatate care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, avea obligatia completarii formularului „Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania”. Chestionarul trebuia inregistrat la organul fiscal cu 30 de zile inaintea plecarii din Romania. In cazul in care va referiti cumva si la alte obligatii declarative, sotul dvs. poate solicita informatii suplimentare prin intermediul serviciului Spatiul Privat Virtual, in cadrul caruia este disponibil formularul de contact.

Chestionarul poate fi depus si ulterior plecarii. Nu veti plati amenda intrucat se aplica legea prevenirii.

Continuarea pe fiscalitatea.ro

Alte articole