-10.5 C
Paşcani
miercuri, februarie 8, 2023

Cine verifică certificatul verde? Sindicatul Europol: „Polițiștii nu au dotări, barmanii nu au dreptul” Citeşte întreaga ştire: Cine verifică certificatul verde? Sindicatul Europol: „Polițiștii nu au dotări, barmanii nu au dreptul”

Sindicatul polițiștilor Europol avertizează că introducerea certificatului verde pentru accesul în restaurante sau la spectacole, cât și pentru evitarea carantinei de noapte, nu poate fi pus în practică, întrucât polițiștii nu au dotările necesare, iar barmanii nu au dreptul legal de a verifica documentele, potrivit unui comunicat de presă emis joi.

 


Polițiștii nu au în dotare telefoane mobile sau tablete cu sistem de operare Android, iar ospătarii, barmanii sau administratorii diverselor spații în care se desfășoară evenimente private nu au calitate de operatori de date cu caracter personal. Mai mult decât atât, conform legislației în vigoare, polițiștii nu vor putea să verifice certificatele digitale ale cetățenilor care se află în incinta unor terase, restaurante ori a unor instituții publice sau private în cadrul cărora sunt organizate diverse evenimente sportive sau cultural-artistice, deoarece orice persoană are obligația de a prezenta documentele care să-i ateste situația epidemiologică doar angajaților acestor unități pentru a le fi permis accesul în interior”, a transmis sindicatul Europol. Certificatele se verifică prin intermediul aplicația Check DCC.

Ea este realizată de Serviciul de Telecomunicații Speciale și este disponibilă momentan doar în Google Play pentru dispozitivele cu Android. „Cu toate că premierul Florin Cîțu declară că măsura implementării obligației de prezentare a certificatelor digitale privind COVID-19 este bună, constatăm faptul că avem de-a face cu declarații pur populiste, atâta timp cât un astfel de document poate fi folosit de orice persoană pentru a intra într-un restaurant sau pentru a participa la un spectacol, spre exemplu, fără a avea obligația prezentării inclusiv a actului de identitate pentru a se putea stabili efectiv dacă acesta este deținătorul de drept al certificatului care îi atestă situația epidemiologică, întrucât și în această situație doar operatorii de date cu caracter personal pot gestiona, prelucra sau stoca datele de identitate ale cetățenilor”, precizează Europol. Polițiștii subliniază că argumentul autorităților că aplicația nu stochează date personale nu stă în picioare din punctul de vedere al regulamentului GDPR, întrucât „cetățenii nu vor avea garanția că vreun barman sau ospătar ori alte asemenea persoane neautorizate nu vor realiza inclusiv o fotografie a display-ului telefonului mobil sau a tabletei cu sistem Android prin intermediul cărora au fost verificate certificatele digitale, putând avea acces permanent la datele lor de identificare”.

Continuarea pe Libertatea

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow